Рівне:

Створення та просування сайтів

Дитинство без кордонів

Культура 10-чер, 2010, 14:009 prov 1 620
Дитинство без кордонів


У Рівному триває виставка світлин Олександра Харвата “Діти для миру?” та малюнків учнів Рівненської дитячої художньої школи. Фотохудожник, мандруючи різними країнами, фотографував тамтешніх дітлахів. Тепер ці знімки можуть побачити мешканці міста. Проходить виставка в рамках авторського проекту Олександра Харвата „Обличчя планети Земля”. В експозиції представлено 90 світлин автора та малюнків дітей.
На виставці є фото, зроблені в країнах Європи, Азії, Африки, Австралії. Більшість сюжетів автор знімав під час участі у міжнародних марафонах та фотографічних проектах. Зі світлин глядач дізнається про життя дітей у різних куточків планети Земля. Та дітлахи з будь-якої країни, з України, Росії, Узбекистану, Франції, Італії, Болгарії, Туреччині, Індії, Сирії, Йорданії, Судану, Єгипту, вміють радіти життю.
Окрім щирих емоцій та безтурботності дитинства, роботи фотохудожника розкривають ще й проблеми, з якими зіштовхуються маленькі мешканці різних країн світу.
- Переважна більшість дітей нормально реагувала на те, що їх фотографують, – розповідає автор проекту, фотохудожник Олександр Харват. – Та я намагався знімати так, щоб вони не помічали, що їх фотографують, або ж, принаймні, зафіксувати першу мить. Проте труднощі все-таки виникали. Так, наприклад, у країнах Африки, діти дещо насторожено ставилися до того, що їх фотографують. В таких випадках я використовував телеоб’єктив, або ж намагався поводитися так, щоб вони не боялися. А у Судані за зйомку дітей мене навіть забрали до в’язниці та десь за півтори години відпустили. Щоправда, довелося віддати плівки, але одну із них все таки вдалося зберегти. У країні дещо з острахом ставляться до зйомки дітей, оскільки там впроваджено військовий режим. Дуже цікаво було спостерігати за дітьми в Китаї, зокрема в Тибеті. А ось вже в європейських країнах люди насторожено ставляться до того, що їх фотографують. Так, наприклад, у 2000 році був у Франції, у центрі Парижу тоді спостерігав за темношкірим хлопчиком, який бавився м’ячем, почав фотографувати. Це помітила його мама і заборонила. Я запропонував їй долар,потім два, три…Але вона відмовилася. Та декілька знімків все ж таки вдалося зробити, я взяв її адресу і надіслав потім фото сина. До речі, фотографія цього хлопчика експонується на вистаці під назвою “Майбутня зірка футболу”. Та за великим рахунком, чим країна бідніша, тим простіші, доброзичливіші і відкритіші діти. Їм цікаво, коли їх фотографують.
Готуючи цю виставку, я намагався показати географію, контрасти. Діти – це майбутнє, наше з вами, нашої держави, нашої планети. Але ж перш за все, діти – це сьогодення, як для нас, так і для них самих. Це світ безтурботності, радості, свята життя. Водночас, діти – це стратегічний об’єкт політики і політиків в боротьбі за владу і сфери впливу. Саме вони найбільше страждають під час воєн, стихійних лих, соціальної нестабільності, економічної лихоманки. Опосередковано через дітей можуть здійснюватись ідеологічні та інші диверсійні акти, які є своєрідною міною сповільненої дії для майбутнього держави та суспільства в цілому. Тому на фото я намагався все це показати.
Олександр Харват зізнається, що ідея створення такої виставки у нього з’явилася вже давно, років 7 – 8 тому. І це не перша така експозиція.
- Коли був за кордоном, завжди звертав увагу на дітей, вони часто потрапляли у кадр, я не міг пройти повз, щоб не організувати виставку, – зазначає пан Харват. - Так у 2003 році відбулася виставка під назвою “Діти світу”. А зараз я вирішив поєднати фотографії із малюнками учнів художньої школи, оскільки сам закінчив цей заклад і вважаю, що вона багато чого мені дала. Хто знає, можливо, хтось із її учнів у майбутньому теж стане фотографом.
Триватиме ж виставка “Діти для миру?” до 30 червня у фотогалереї “У фарватері істин”, що в ТЦ “Злата плаза”
Вікторія РИЧКО,
Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору