Рівне:

Створення та просування сайтів

Катів у пагонах хочуть зупинити у Рівному

Кримінал 01-лип, 2010, 13:429 prov 914
Акція солідарності пам’яті вбитого в одному з райвіділків Києва 19-річного студента відбулася у Рівному. Проходила вона під стінами обласного управління УМВС. Участь у акції взяли понад сімдесят рівнян, які прийшли вшанувати пам'ять убитого хлопця та висловити свій протест проти катувань у міліції.
- Під час акції біля входу до приміщення міліції було поставлено портрет закатованого хлопця, покладено вінки, квіти та свічки, - розповідає представник громадської мережі «Опора» Андрій Токарський. - Також, учасники акції звернулися до керівництва обласної міліції з проханням посприяти у розкритті злочинів пов’язаних з катуванням людей у відділах міліції та не допустити такого на Рівненщині. Попри те, прохання людей не викликали у міліціонерів нічого, крім іронічної посмішки.
Так, начальник обласного УМВС Олег Сало, назвав ініціативу громадян політичним замовленням.
- Те, що зібралося стільки людей, я бачу, що акція не набрала обертів, що вона не цікава людям і можу сказати, що ця акція цікава окремим політичним партіям, - каже Олег Сало.
І хоч керівництво міліції вважає акцію «нецікавою людям», за день до проведення заходу працівники міліції намагалися переконати організаторів змінити місце її проведення погрожуючи можливим затримання учасників. Окрім того, два дні поспіль міліціонери вимагали показати їм плакати та матеріали, які мали використовуватися на акції.
- До мене зателефонували з відділу громадської безпеки і повідомили, що зі мною хочуть зустрітися і поговорити про акцію – розповідає Андрій Токарський. - На зустріч приїхали представники міського та обласного управління УМВС, які порадили перенести акцію до міського відділу для того, щоб уникнути кримінальної відповідальності її учасників. Мені повідомили, що якщо учасники акції вийдуть на дорогу біля відділу, то їх буде затримано і притягнено до відповідальності. Також мені сказали, що нам ще «разом жити в цьому місті» і краще співпрацювати.
Проте Олег Сало таку поведінку своїх підлеглих пояснив звичайною людською цікавістю і запевнив, що він ніяких розпоряджень щодо проведення заходу не давав.
Також керівництво міліції запевнило й в тому, що у Рівному до затриманих не застосовують силу. Та попри це, організаторам заходу відомі випадки зловживань правоохоронців, побиття та знущання над громадянами у відділеннях міліції.
- Ми розуміємо, що виправити цю ситуацію силами окремих громадян неможливо, а тому закликаємо всіх долучитися до громадської кампанії «STOP катам у погонах!» - коментує Андрій Токарський. - Учасники кампанії об’єднають свої зусилля для того, щоб жоден випадок катування затриманих не залишився непокараним. Ми будемо публічно висвітлювати всі зловживання правоохоронців та вимагати справедливого покарання для «катів» у погонах.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору