Рівне:

Створення та просування сайтів

Скорботний дух Малина

Таке життя 22-лип, 2010, 10:189 prov 1 442
Відлуння трагедії у Малині 13 липня 1943 року прокотилося найвіддаленішими куточками земної кулі. Від того, що тут сталося літнього дня 67 років тому, серце здригається, нечувана жорстокість морозить душу: того трагічного липня гітлерівці у вогні спалили 850 малинців, у тому числі 65 хлопчиків і 40 дівчаток віком до чотирнадцяти років, згоріло близько семидесяти будинків. У вогненному пеклі загинули українці, чехи, поляки.
Щороку у меморіальному комплексі в Малині вклонитися праху безвинно убитих сотень людей, вшанувати пам’ять про них збирається місцева громада, священики. Починаючи із 70-х років минулого століття сюди прибувають гості з Чехії – нащадки тих, кого упокоїла малинська земля.
Цьогоріч поминальну літургію над безневинними жертвами гітлерівського мракобісся відправили священики церков Млинівського благочиння УПЦ Київського патріархату. Митрофорний протоієрей Василь Ліщук наголосив, що тут споминаємо у молитвах і молимося за упокій душ не тільки загиблих малинців, а й просимо у Бога прощення для тих, хто вчинив цю страшну трагедію, бо усі ми діти Божі.
Кожне слово у виступах голови районної ради Валерія Шинкара, виконуючої обовї обов’язки Малинського сільського голови Ганни Стець, Емілії Куроченко з Дубенського товариства чехів, уродженки Малина, а нині громадянки Чехії Антоніни Янечкової дихало невимовною скорботою за вбитими і спаленими. Згусток щирого жалю і болю пульсував у виступі Алли Фінкаусової – дочки відомої у наших краях Марії Панкової – координатора українсько-чеських зв’язків. На жаль, пані Марія уже відійшла у позаземні обрії, отож її донька продовжує мамину справу і цьогоріч привезла у Малин делегацію з Чехії. До речі, серед зарубіжних гостей було чимало молоді. Нащадки, за словами пані Алли, повинні всотувати у душі правду про трагедію, у якій загинули їхні пращури, причаститися скорботним духом, який витає над селом.
На мітингу-реквіємі побувала консул Чеської Республіки у Львові Мартіна Павлітова Мухова. Разом зі своїм співвітчизником, а також головою районної ради Валерієм Шинкарем, заступником голови райдержадміністрації Анатолієм Смальком, представниками сільської влади поклали квіти і вінки до обеліска пам’яті жертвам Малинської трагедії.
13 липня 1943 року – життєва віха для малинців. Ця сумна дата розділяє їх буття до і після трагедії. Цього дня у молитвах вони з тими, кого умертвив пекельний вогонь гітлеризму…
Віталій ТАРАСЮК,
Млинів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору