Рівне:

Створення та просування сайтів

В Європі побудують новий адронний колайдер

Україна і світ 29-лип, 2010, 10:299 prov 1 232
Вчені готують заміну Великому адронному колайдерові. На міжнародній конференції з фізики високих енергій в Парижі вчені запропонували нову амбітну ідею — ще один прискорювач елементарних часток. Щоправда, новий коллайдер буде не круглим, а прямим, довжиною 50 кілометрів.
Коштувати це буде 10 мільярдів євро. Спонсорів немає, адже таємниця Великого вибуху поки не розкрита і обіцяного вченими бозона Хігса теж поки ніхто не бачив.
Бозон Хігса або “Божествену частку” — первозданну матерію, з якої є пішов наш Всесвіт, колайдер поки не відкрив. З іншого боку — і не знищив світ чорною дірою, як того побоювалися скептики.
Реноме наукового проекту, запуск якого відкладався кілька разів поспіль, терміново потребує підтримки. Щоб наповнити сенсом і змістом і сам коллайдер, і результати перших місяців його безперебійної роботи, Європейський центр ядерних досліджень CERN оголосив, що зараз установка повністю готова до вторгнення в невивчені області фізики.
“Ми пролили перший промінь світла в цьому темному Всесвіті, — вважає генеральний директор Європейського центру ядерних досліджень (CERN) Рольф Хойер. — Це фантастика! Але ми почали всього 4 місяці тому. Можна сказати, всій машині — всього лише 4 місяці. І за цей час ми збільшили енергію зіткнення частинок більше ніж у тисячу разів”.
Щоб пояснити людям, чим займаються тисячі вчених з усього світу на кордоні Франції і Швейцарії, співробітники CERN записали і розмістили в Інтернеті композицію в стилі реп. Популярність ролика завидна — музичну лекцію подивилися вже п’ять мільйонів людей.
“Справа, якою ми займаємося, без сумніву, важлива для всього світу, оскільки ми розвиваємо фундаментальну науку і вивчаємо походження і складу Всесвіту, щоб кожен з нас міг реалізувати одвічну потребу людства — зрозуміти, в якому світі ми живемо”, — пояснив керівник проекту міжнародного лінійного колайдера в Національному центрі наукових досліджень CNRS Гі Вормсер.
Головний і поки єдиний висновок, який фізики представили світової громадськості, — велика 30-кілометрова труба вартістю у 4 мільярди доларів — принаймні, працює. А от які саме таємниці світобудови з її допомогою можна осягнути, схоже, поки що загадка і для самих науковців.
Нагадаємо, що головний конкурент Великого адронного колайдера (ВАК) — прискорювач “Теватрон”, розташований в США — ймовірно, знайшов докази існування так званого бозона Хіггса, або, як його ще називають, “божественної частинки”.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору