Рівне:

Створення та просування сайтів

Молоко: пити чи не пити?

Актуально 05-сер, 2010, 10:349 prov 1 909
Молоко - чи не найкорисніший продукт харчування - може бути небезпечним для здоров’я.
Адже, як зазначають експерти, якість молочних виробів часто залишає бажати кращого.
Випадки отруєнь молокопродуктами у місті трапляються значно рідше, ніж свіжими фруктами та м’ясом, констатують у санстанції. Однак рівняни не завжди задоволені якістю сирків-йогуртів, які продають у продуктових магазинах. „Уже давно не купую молоко у магазині. Надаю перевагу домашньому. Постійно купую в однієї жінки із села, - пояснює 43-річна рівнянка Ольга. – Воно дешевше, і, принаймні, схоже на молоко. А те, що в магазині – розбавлене. Та й невідомо, що туди додають, аби воно довше зберігалося. Хоча іноді й домашнє молоко, яке продають на базарі, може виявитися зовсім не домашнім...” Нарікають споживачі й на те, що на полицях супермаркетів і магазинів можуть бути продукти, термін придатності яких закінчився, а ось із прилавків їх ніхто забирати не поспішає. „У мене був випадок, коли купила, як виявилося, плавлений сирок, виготовлений два місяці тому, - згадує 25–річна Юлія. – А ще якось я стала свідком сцени, коли жінка сварилася з продавцем, що продала несвіжий йогурт. Вона несла його синові у лікарню... Звісно, у таких випадках винні не виробники, а власники магазинів”.
Однак і у виробників, як виявилося, не все гладко.
Фахівці ДП “Рівнестандартметрологія” здійснили перевірку молочних підприємств і виявили низку порушень.
- Результати перевірок показали, що основними причинами порушень є недоліки підготовки виробництва, приймального контролю готової продукції, також наявні порушення технологічної дисципліни, метрологічних норм і правил, недосконалість нормативної документації, - констатує Петро Мельниченко, начальник відділу державного нагляду ДП “Рівнестандартметрологія”. - Так, при перевірці на ВАТ “Володимирецький молочний завод” встановлено, що партія спреду солодковершкового із 72,5% жирності “Поліський” має неналежне маркування споживчої тари.
При перевірці на ПП “Корецький молокозавод” встановлено, що партія сиру розсільного “Сулгуні” та копченого “Золота коса” не відповідає вимогам належного маркування.
При перевірці на ТзОВ “Радивилівмолоко” виявили, що партія кефіру 2,5% жирності в поліетеленовій плівці масою 0,5 кг не відповідає вимогам документів.
Наразі Рівнестандартметрологія перевіряє Острозький молокозавод.
Що ж до асортименту молочної продукції, то нині спектр вибору широкий. Однак фахівці радять споживачам звертати увагу на етикетку. Бо іноді, скажімо, легко переплутати вершкове масло і спред. Натомість маслом може називатися лише продукт, виготовлений виключно з молочного жиру. Якщо ж додають рослинні жири та інші добавки, то це вже спред, маргарин тощо. Оскільки складові такого продукту інші, ніж у тому ж таки маслі, то й коштувати він повинен відповідно. Однак необізнаністю покупців у цьому питанні користуються несумлінні продавці і виробники.
Варто уважно обирати й такий молочний продукт, як сир. Адже в асортименті є той-таки сир і так званий продукт сирний. А це також різні речі.
Сирний продукт виготовляють за іншою технологією. Зокрема, замість молочних використовуються рослинні жири й білки. Такий продукт повинен коштувати відчутно дешевше. До того ж, що обираючи сирний продукт, споживач купує радше смак, ніж корисність.
Кефірні продукти можуть відрізнятися один від одного, але головна їхня відмінність від кефіру полягає в тому, що при виробництві не використовують кефірних дріжджів, а молочні жири замінюють на рослинні.
Щодо сметани, то щоб визначити в домашніх умовах, чи містить вона крохмаль в якості загущувача, достатньо крапнути йоду (крохмаль відразу посиніє). Консистенція ж натуральної сметани повинна бути однорідною, без грудочок.
А вибираючи морозиво, варто надавати перевагу тому, яке готують за старими рецептурами. До м’якого морозива, яке виготовляється та продається у торгових кіосках, варто ставитися з обережністю. Головне, не забувати, що морозиво - це десерт, яким можна лише зрідка потішити себе, і чим воно біліше, тим краще.
Отож, щоб визначити якість молочного продукту, потрібно звернути увагу на декілька пунктів. Це зовнішній вигляд, смак та аромат, структура, консистенція, колір.
В свою чергу, експерти радять купувати молочні вироби в магазинах, а не на базарі чи в інших місцях, де холодильників взагалі немає, звертати увагу на їхній склад, який зазначено на упаковці, тому що якість, перш за все, залежить від сировини та інгредієнтів. - При виборі молочних продуктів необхідно звертати увагу на терміни зберігання, - констатує провідний фахівець із стандартизації, сертифікації та якості, аудитор систем менеджменту Органа Сертифікації “ПРИРОСТ” Світлана Березова. - Так, для кисломолочних продуктів без консервантів та без відповідної термічної обробки він становить приблизно 7 днів. А для молочних виробів, до складу яких не входять стабілізатори (добавка, яка запобігає виділенню сироватки) - приблизно 3 – 5 днів.
Окрім того, спеціалісти не рекомендують малюкам до трьох років вживати йогурти з наповнювачами, ароматизаторами та барвниками, глазуровану сиркову продукцію, спреди з високим вмістом рослинних жирів і… морозиво. Оскільки ці продукти не призначені для дитячого харчування, а також не підходять для щоденного раціону дорослих.
Найбільш безпечними молочними продуктами, які підходять для щоденного вживання, є пастеризоване, суперпастеризоване та стерилізоване молоко, сир твердий (звертати увагу на наявність в продукті штучних барвників), йогурти та інші кисломолочні продукти, до складу яких входить молочна сировина, закваска, компоненти на натуральній основі та біологічно-активни речовини, що надають продуктам додаткової харчової цінності.
А ось домашні молочні продукти є більш корисними для здоров’я, переконують експерти. Але лише у тому випадку, якщо зроблені з молока здорової тварини, виготовлені належним чином із дотриманням санітарно-гігієнічних умов.
Варто також зазначити, що відповідно до закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів” продаж на агропродовольчих ринках необробленого молока та сиру домашнього виробництва забороняється. Натомість, часто-густо їх продають навіть не з прилавків, а прямісінько з асфальту. Тим часом попит на такі товари доволі високий. Покупців не зупиняє навіть сорокаградусна спека. Вони на свій страх і ризик масово купують молочні продукти на стихійному ринку не дивлячись на те, що можуть не лише придбати, неякісний продукт, який не проходив жодних перевірок, але й зашкодити здоров’ю.
Отож, єдине, що можна порадити споживачам молочних продуктів, - це бути вимогливішими до свого вибору.
Вікторія РИЧКО,Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору