Рівне:

Створення та просування сайтів

На дні Чорного моря виявили єдину в світі підводну річку

Україна і світ 05-сер, 2010, 10:399 prov 983
Британські вчені виявили на дні Чорного моря підводну річку, яка переміщає величезні обсяги води - 22 тисячі кубічних метрів за секунду.
За досить невеликих розмірів - річка завдовжки 37 морських миль і завширшки більше півмилі - відрізняється величезним обсягом переміщуваної води - 22 тисячі кубічних метрів за секунду. Якби ця річка текла сушею, то була б за цим показником шостою у світі.
За допомогою автоматизованого підводного апарату вчені визначили, що у цієї річки є пороги і справжні водоспади. Крім того, там виникли класичні річкові береги і заплава.
Жолоб, утворений плином цієї підводної річки, місцями має глибину до 35 метрів.
Річка утворена проникненням через протоку Босфор більш солоної води Мармурового моря до менш солоного середовища Чорного моря. Тому тамтешня вода має надзвичайно високу концентрацію солі.
Єдиною істотною відмінністю цього водного потоку від земних річок є та обставина, що в порожнині вода закручується по спіралі не праворуч за годинниковою стрілкою, як зазвичай відбувається в Північній півкулі, де розташоване Чорне море, а навпаки — проти годинникової стрілки.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору