Рівне:

Створення та просування сайтів

Україна вмовляє Росію не залишати її на зиму без газу

Україна і світ 05-сер, 2010, 10:409 prov 941
Українська сторона наголошує, що не збирається віддавати за рішенням суду 11 млрд. кубометрів газу “RosUkrEnergo” й залишати населення цієї зими без тепла.
Україна веде переговори з російським “Газпромом” про врегулювання ситуації щодо рішення Стокгольмського арбітражного суду стягнути з НАК “Нафтогаз України” 11 млрд. кубометрів газу на користь компанії “RosUkrEnergo”. Про це повідомив міністр палива й енергетики Юрій Бойко.
“Поки що вивчаємо рішення суду, ідуть переговори з “Газпромом”, щоб ця ситуація була врегульована без порушення газового балансу країни. Це ключовий момент, ніхто не збирається передавати 11 млрд. кубометрів газу й залишати населення цієї зими без тепла”, - сказав міністр.
Він підкреслив, що “Нафтогаз” не має змоги віддавати газ у таких обсягах.
Бойко також спростував обвинувачення представників Блоку Юлії Тимошенко в тому, що НАК після приходу в березні до влади нового уряду змінив свою позицію в суді й погодився на умови “RosUkrEnergo”.
“Вони обвинувачують самі себе. Думаю, треба оприлюднити всю цю переписку “Нафтогазу” і “Газпрому”, тоді всі питання зникнуть. Ми вже потім отримали таку важку спадщину, коли із двох бід довелося вибирати меншу: віддавати грошима, як вимагав “RosUkrEnergo”, чи газом”, - сказав міністр.
8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал підтвердив, що у січні 2009 року “Нафтогаз” з порушенням умов контракту вилучив 11 млрд. кубометрів газу, який належав “RosUkrEnergo”. Суд зобов’язав “Нафтогаз” повернути ці обсяги “RosUkrEnergo”, а також додатково за порушення умов контракту виділити обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. кубометрів.
Акціонерами компанії “RosUkrEnergo” в рівних долях (по 50%) є ВАТ “Газпром” і “Centragas Holding AG”. Власники останньої - громадяни України Дмитро Фірташ (90%) і Іван Фурсін (10%).
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору