Рівне:

Створення та просування сайтів

Два господарства Рівненщини будуть експериментальними центрами вапнування

Рівненська область 12-сер, 2010, 09:329 prov 694
Сільськогосподарські підприємства «Маяк» Сарненського та «Україна» Дубровицького району готові вкладати кошти у вапнування ґрунтів, підвищуючи тим самим їх родючість. Влада ж подбає про здешевлення цього процесу. Нині тривають перемовини з Рівненською АЕС про використання в якості меліоранта їхніх шламів. Місцеві науковці запевняють в ефективності карбонатних відходів, проте не завадить перевірити це на практиці.
Донині, для розкислення поліських земель, аграрії закуповували житомирські меліоранти, переплачуючи вдвічі більше за транспортування. Водночас атомники щороку складують 25 тисяч тонн відходів необхідних для вапнування. Щоправда шлами слід попередньо осушити, а для цього необхідно розробити технічні умови. Чи варто витрачатися на такий проект, мають довести експериментальні агропідприємства. Які готові оплатити транспортування 200 тонн місцевих карбонатних відходів, що вже готові до розсівання у поліський ґрунт.
Довідка: щорічна потреба Рівненщини у вапнякових матеріалах понад 150 тисяч тонн. Їх необхідно вносити на площі 45 тисяч гектарів. Це підвищить продуктивність ґрунту, а також перешкоджатиме потраплянню радіонуклідів у сільськогосподарську продукцію.
Про це Провінційці повідомили з прес-служби облдержадміністрації.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору