Рівне:

Створення та просування сайтів

Селянина врятують гуртові ринки

Актуально 21-чер, 2007, 20:489 prov 1 341
На думку заступника директора Інституту розвитку аграрних ринків, члена ради Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Романа Корінця, одна із причин, чому сьогодні в державі немає розвиненого сільського господарства, – відсутність інфраструктури. Через це і зазнають фінансових втрат як вітчизняні виробники, так і споживачі.

Як стверджує пан Корінець, проблему могли б вирішити гуртові продовольчі ринки, які уже давно існують у європейських країнах. У першу чергу, за їх допомогою побороли б неконтрольовану торгівлю та стабілізували цінову ситуацію. Окрім того, утворення гуртових ринків забезпечить доступ продукції дрібних товаровиробників на полиці супермаркетів за рахунок формування однорідних партій товару. В іншому випадку, якщо в найближчі кілька років не побудувати гуртові ринки, стверджують фахівці, супермаркети задушать дрібного виробника.

Разом із тим, організація такого ринку – справа не одного року. За словами директора Рівненської обласної сільськогосподарської палати НСПУ Миколи Вельгуса, передусім потрібно знайти земельну ділянку площею близько 10 гектарів під забудову. На сьогодні тривають переговори з керівництвом міської ради з цього питання. Для створення ж належних умов: облаштування павільйонів, складів, холодильних установок, доведеться викласти кілька десятків мільйонів гривень. У середньому розраховують, що за один мільйон доларів можна довести до ладу один гектар площі майбутнього ринку.

Але такі гроші у нас вкладати поки що ніхто не готовий, тому що повернення коштів та прибутки з’являться не раніше, ніж через 8-10 років. Для прикладу, у Львові для будівництва такого ринку, який, до речі, повністю відповідає європейським стандартам, залучалися приватні структури. Поміж тим, світова практика говорить, що і без державної підтримки у цій справі не обійтися.

Марина ДАНИЛЮК

Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору