Рівне:

Створення та просування сайтів

Червона книга - в Рівному

Культура 02-вер, 2010, 15:129 Lobanovskiy 2 751
Червону та Зелену книги України в оновленому вигляді презентували у Рівному. Упродовж трьох місяців над ними працювали науковці з усіх областей, шукаючи у своїх регіонах рідкісні види флори та фауни. Тепер видання є й у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Займаючи менше 6% площі Європи, Україна володіє приблизно 35% її біорізноманіття, причиною чого є розташування території України на перехресті багатьох природних зон та міграційних шляхів багатьох видів фауни, пояснюють науковці.
Перше однотомне видання Червоної книги України побачило світ в 1980 році, а друге – в 1994.
Як зазначив один із редакторів Червоної книги України Яків Дідух, нове видання відрізняється від попередніх тим, що воно збільшилося на третину.
– Якщо спочатку Книга включала 150 видів рослин, то на сьогодні до неї увійшло 826 видів рослин і грибів, - розповідає науковець. - Проте 20 рідкісних видів вивели із Червоної книги. Виявилося, що частину з них внесли помилково. Найбільше рослин, що потребують охорони, – виявлено у Карпатах та в Криму, найменше - у лісостеповій зоні. Нове видання проілюстроване фотографіями. До Червоної книги занесені рідкісні та зникаючі види флори та фауни, до Зеленої - рослинні угрупування, степи, ліси, які потребують охорони.
Протягом години з планети зникає 3 види рослин, а протягом доби - 70. Під безпосередньою загрозою у світі знаходиться 12,5% флори судинних рослин (папороті, хвощі тощо). Впродовж століття можуть зменшитися ареали поширення 50% видів флори Західної Європи.
Відтак, одним із варіантів збереження різноманітності тваринного і рослинного світу є Червона книга.
В Україні до неї занесено 13,5% видів. На її сторінки потрапило 104 види рослин, характерних для Рівненщини.
Над новим виданням книг працювали понад сто науковців із різних куточків України та наукових установ. Зокрема, із інституту ту зології ім. І. Шмальгаузена НАН України, Інституту ботаніки ім. М. Холодного НАН України та інших.
Нове видання вийшло тиражем лише 500 примірників. Проте, як запевнив директор Рівнеського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига, побачити книги, і навіть попрацювати з ними зможуть всі охочі.

Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору