Рівне:

Створення та просування сайтів

Галицька веселка

Культура 02-вер, 2010, 15:139 Lobanovskiy 2 130
Нещодавно виповнилось 70 років від дня заснування Львівського державного обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи. Стільки ж років і Об’єднанню народних майстрів, створеному при ньому. Їхні виставки вже експонували у Донецьку, Луганську, Тернополі, Вінниці, Ужгороді, Луцьку, Івано-Франківську. І ось нарешті роботи привезли і до нашого міста. 31 серпня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка народних майстрів та художників-аматорів Львівщини «Галицька веселка».


Як зазначив Олександр Булига, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею, мешканці міста матимуть змогу милуватися мистецькими витворами галичан 20 днів. Він переконаний, що ця виставка, безумовно, викличе величезний інтерес рівнян, як це сталося із працівниками музею.
Домінантою експозиції є українська традиційна вишивка: рушники, серветки, доріжки, чоловічі сорочки. Вони були і залишаються незмінним атрибутом та оберегом в українській хаті. Це роботи Заслуженого майстра народної творчості України Григорія Мазурака, Богданни Пилипчук, Оксани Спас-Прус, Олександри Білої, Людмили Винярської.
Не менш цінні та цікаві творчі пошуки майстринь в сюжетній вишивці. Це серії робіт Заслуженого майстра народної творчості України Лідії Кучми – «Рослинні композиції», ілюстрації до творів Т.Шевченка Олександри Зробок, роботи на сакральну тематику Марти Новицької, серія робіт за українськими мотивами Галини Мишко, Анни Кричковської та чудові живописні вишивки, зроблені на звичайній швейній машинці Анни Полякової та Олександри Білої. Кожна з цих майстринь знайшла свою авторську техніку, свій колорит та створила неповторне творче обличчя.
Чорнолощені керамічні горщики, свічники, макітри, що на Львівщині асоціюються зі селом Гавареччина виконані Юрієм Токарським, Сергієм Столяруком, Георгієм Моравським, Ларисою Скишляк. В повному контрасті до чорної кераміки — білі ажурні керамічні дзвіночки родини Кузьменків.
Предаставлені на виставці і солом’яники Мирона Никина, котрі належали колись до незмінних атрибутів селянського побуту. Ляльки-травомотанки Алли Лемякіної є також творчою інтерпретацією традиційних народних ляльок. Ще одна грань такого прекрасного природного матеріалу, як соломка, розкривається в чудових композиціях Ірини Гураль.
В жіночої аудиторії зацікавлення викликають чудові прикраси з бісеру Ірини Білик та Наталії Яртись. Ще одна грань маленької бісерної намистинки розкривається в тканих писанкових композиціях Ірини Шевчик-Бердаль та сюжетних полотнах, тканих бісером, родини Благутів.
Різьблені тарелі, підсвічники, підноси Юрія Бердаля та Михайла Орисика є зразками традиційної лемківської різьби
Краєвиди Львова та околиць, соковиті натюрморти та сюжети на релігійну тематику, створені в техніці акварелі, олії, пастелі, гуаші ткання бісером Юрієм Лисенком, Ларисою Учурхановою, Степаном Кекляком, Наталією Івженко, Андрієм Гавруком, Василем Луцівим, Галиною Панів та Любов’ю Панів. Філософські роздуми про плинність життя викликають графічні родоводи Ореста Гладуна. Загалом на виставці представлено роботи майже сорока народних майстрів.
“Львівські майстри показують не просто свій мистецький доробок, це радше своєрідна мова до кожного відвідувача виставки, це запрошення до вічного світу краси, який завжди сяє тими ж барвами, що й вишиті рушники, серветки, картини, вироби з бісеру та плетені ляльки. На жаль, представлена лише частка робіт, але й цього достатньо, аби зрозуміти, яка багатогранна галицька культура, – зазначив директор Центру народної творчості Львівської області Роман Береза. – Ми дуже вдячні господарям цього ошатного музею за те, що вони гостинно надали залу для виставки, тим, хто хоче і прагне долучитися до світу духовності, тим, хто милується цим великим мистецтвом. Серце Галичини відкрите для кожного з відвідувачів виставки.”
Натомість Алла Українець, завідувач відділу етнографії РОКМ, зізналася, що хоча Львівська та Рівненські області розташовані зовсім близько, та все ж з представниками Центру народної творчості Львівщини працівники музею познайомилися вперше. “Та я дуже сподіваюся, що ми матимемо ще не одну можливість співпрацювати з галицькими майстрами, і співпраця це буде плідною. У нас в планах створити ще не одну таку виставку, адже є ще дуже багато величних робіт, які, на жаль, просто таки не помістилися у експозицію. Також дуже хотілося б відвідати Львівщину із власними роботами,” – розповідає пані Алла. Ці сподівання не будуть марними, адже Олександр Булига без вагань запросив галичан на “Музейні гостини”, які відбуваються щорічно в Рівному в останню неділю травня. Саме ця виставка та “Гостини” стануть першими кроками до плідної співпраці двох областей, на що дуже сподіваються не лише рівняни, а й гості з Львівщини.

Ольга БОЙКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору