Рівне:

Створення та просування сайтів

На Буковині до 400-річчя села відкрили алею його почесних мешканців

Чернівецька область 03-вер, 2010, 09:419 Lobanovskiy 876
До 400-ої річниці з часу першої писемної згадки про село Нижні Петрівці Сторожинецького району у селі урочисто відкрили галерею почесних мешканців та провели наукову конференцію «Історія та сучасність Нижніх Петрівців». У Нижніх Петрівцях вже сотні років мирно проживають українці, поляки та румуни.
На урочистостях з нагоди 400-річчя села презентовано книгу місцевої фольклористки Елеонори Скіпор «Мої рідні Нижні Петрівці». У виданні йдеться про історію та культуру, видатних людей, творчі колективи населеного пункту, на сторінках вміщені гімни, пісні та вірші місцевих авторів.
До урочистостей у краєзнавчому музеї села підготували експозицію, на якій представили старовинні ікони, вишиті народні костюми, подушки, картини та серветки, глиняний посуд, вироби з дерева та каменю, знаряддя праці, верстати для плетіння, давні рукописи, книги та документацію часів Австро-Угорщини. Усі експонати подарували музею мешканці села.
Силами місцевих аматорів, українських, польських і румунських фольклорних колективів відбувся святковий концерт.
Нині у селі Нижні Петрівці проживають майже 4 тисячі мешканців, працюють дві школи, Будинок культури, клуб, лікарська амбулаторія та ФАП, є банківська установа, церква, костел. У селі проживає багато етнічних поляків («чадецькі ґуралі»), які переселися сюди понад два століття тому із Сілезького Бескиду- Чадецького округу на Словаччині. Над вхідними дверима до середньої школи села висить напис трьома мовами: «Ласкаво просимо! Вine ati venit! Serdecznie witamy!» Польської мови школярів села навчають місцеві педагоги та викладачі з Польщі Більшість мешканців села вільно володіють українською, польською та румунською мовами.

http://zik.com.ua/ua/news/2010/09/02/243190
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору