Рівне:

Створення та просування сайтів

На Тернопільщині відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку

Тернопільська область 06-вер, 2010, 09:499 Lobanovskiy 1 023
У церемонії відкриття монументу, яка відбулася 5 вересня, взяв участь і голова обласної державної адміністрації Михайло Цимбалюк.
Після того, як полотно впало додолу, відкривши присутнім вольове та задумливе обличчя Тараса, представники духовенства освятили монумент.
До присутніх звернувся Михайло Цимбалюк: «Я хочу подякувати Господу Богу, що допоміг громаді та всім нам звершити те, що ще два місці тому декому здавалося неможливим! Я хотів би щоб тут була частинка душі Кобзаря, щоб сюди приходили небайдужі люди, аби звіряти свої думки з думками Тараса та дати собі звіт – а що ми встигли зробити, щоб стало краще жити на землі».
«Ще на початку 90-их років нині, на жаль, покійний Іван Мердак звернувся до місцевої сільської ради, бо хотів оселитися у Смиківцях. Тодішній голова сільради повідомив йому, що є вільна хата, але натомість потрібно чимось допомогти селу. От тоді й виникла ідея аби скульптор зробив пам’ятник Тарасові Шевченку. За якийсь час Майстер створив скульптуру в дереві. Згодом її відлили в металі», - розповів про історію створення монументу Михайло Цимбалюк.
Голова облдержадміністрації каже, що у 2002-2003 роках активізувалася робота зі встановлення пам’ятника і в цьому допомагало багато людей – місцевих жителів, вихідців з села, бізнесменів.
«Я хочу подякувати всім небайдужим, які приклалися до реалізації цієї ідеї – це й, серед інших, облавтодор, енергетики, районні керівники, освітяни, центр зайнятості. Щира їм за це подяка!», - говорить керівник області.
Михайло Цимбалюк стверджує, що реалізація однієї доброї ідеї є гарним підґрунтям для виникнення наступної.
«Загальновідомо, що Кобзар бував на Тернопіллі, а саме в Кременці, Почаєві, Вишнівці. От і виникла ідея створити в нашій області музей Тараса Шевченка. Будемо працювати над тим, аби архівні матеріали, чи експонати, пов’язані з перебуванням Шевченка на Тернопільщині, лягли в основу експозиції такого музею. Вже відбулися консультації із столичними фахівцями-шевченкознавцями, які готові підключитися до цієї роботи». – повідомив голова обласної державної адміністрації.
Михайло Цимбалюк вважає, що після добудови приміщення обласної бібліотеки в Тернополі, музей Кобзаря можна буде розмістити у будівлі, де сьогодні знаходиться книгозбірня.
А поки у Смиківцях відкрився сільський шевченківський музей, в який Михайло Цимбалюк передав книжки, які побачили світ на Тернопіллі та присвячені творчості Тараса Григоровича.
Також голова ТОДА подарував кілька портретів Шевченка, один з яких він привіз із Києва, а інший – з Полтави.
Спілкуючись із журналістами голова ОДА повідомив, що дав доручення провести інвентаризацію пам’ятників Кобзарю
«В області буде проведено інвентаризацію пам’ятників Кобзарю. Ми складемо такий реєстр і матимемо повну інформацію у якому населеному пункті стоїть монумент та хто є його автором», - поділився намірами голова ОДА.
Таку роботу буде завершено у жовтні 2010 року.


Прес-служба ТернОДА
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору