Рівне:

Створення та просування сайтів

Молоко - сік життя

Порадниця 17-вер, 2010, 12:069 Lobanovskiy 1 967
Молоко — це найдавніший основний продукт харчування нашої цивілізації. Античні філософи називали його “білою кров’ю” та “соком життя”. А академік Іван Павлов вважав молоко їжею, приготованою самою природою.

Найцініший продукт
у Всесвіті
Молоко (як каже Аюрведа, найдавніша наука про здоров’я) — це найцінніший продукт у Всесвіті, оскільки сприяє як фізичному, так і духовному розвитку людини. Він діє не лише на фізіологію, а й на розум, психіку, характер людини.
З глибокої давнини молоко різних тварин уживають як здорові, так і хворі люди. Учені Стародавнього Риму і Греції — Геродот, Аристотель, Пліній — рекомендували його для лікування сухот, а Гіппократ вважав ліками від недокрів’я.
Молоко містить білки, вуглеводи, жир, мінеральні солі, вітаміни. З нього виділено близько 250 хімічних компонентів, у тому числі 140 різних жирних кислот.
Молочний цукор (лактоза) — це єдиний у природі вуглевод, що складається з глюкози і галактози, входить до складу ферментів, які беруть участь у синтезі жирів, білків, вітамінів (А, D, E, K, C, PP, B1, B2, B3, B6, B12, H та ін.). У молоці міститься майже 80 мінеральних елементів, потрібних для нормального росту й розвитку організму, такі як калій, натрій, кальцій, фосфор, сірка, залізо, мідь, кобальт, хром, цинк, магній, літій, йод, фтор, срібло та інші. У його складі — ферменти, гормони, імунні тіла.
Перетравлюваність молока в організмі людини становить 98%. А поживна цінність при щоденному вживанні 1 літра задовольняє добову потребу дорослої людини в жирі, кальції, фосфорі, рибофлавіні, 50% потреби протеїну, 33% потреби вітаміну А, аскорбінової кислоти і тіаміну.
ЇЖА, ПРИГОТОВАНА САМОЮ ПРИРОДОЮ
Молоко —не напій, а їжа. Неправильно вважати, що ним можна чи потрібно втамовувати спрагу.
Це один із найважливіших продуктів харчування людини. Особливо він корисний для дітей, вагітних, матерів-годувальниць і людей похилого віку. Наукові дослідження довели, що підліткам (особливо дівчатам) слід обов’язково вживати молочні продукти, оскільки саме в підлітковому віці формується запас кальцію в кістках. На думку дієтологів, фізіологів, педіатрів, молоко має величезне значення для розумового і фізичного розвитку дітей.
Коли стодесятилітню селянку Ірбішу Хрвачіч (колишня Югославія) запитали, що вона вважає за краще їсти (за все своє життя жінка ніколи не хворіла і не зверталася до лікарів), то вона відповіла, що завжди віддавала перевагу молочним продуктам.
Молоко слід вживати натще серце (так воно ліпше перетравлюється) на сніданок або ввечері, перед тим, як лягати спати. При цьому пити треба невеликими ковтками, затримуючи в роті. Якщо ж проковтнути залпом, та ще й у великій кількості, то воно може зсістися і погано перетравлюватися. Випивши склянку молока, слід утриматися від їжі годину-півтори. Не рекомендується вживати його холодним: низька температура ускладнює травлення.
Молоко добре поєднується з солодким, горіхами, та його не можна вживати з кислим або солоним, а також зі свіжими овочами, фруктами, огірками, рибою, м’ясом, здобою.
Молоко, приготоване з лікувальними травами і спеціями, усуває ранкову сонливість і зміцнює психіку, підвищує здатність концентруватися. Такі спеції, як фенхель, кардамон, куркума, кориця, шафран і солодка, чудово поєднуються з молоком і допомагають організмові ліпше засвоїти цей продукт.
Сучасні лікарі рекомендують вживати молоко в такій кількості: дітям віком від 2 до 15 років — 500 мл на день, підліткам 16—18 років — понад 600 мл, дорослим — 250—500 мл, вагітним і матерям-годувальницям — 750—1000 мл, людям 60 років і старшим — 500 мл.
Увага! У дорослих людей як молодого, так і літнього віку лактоза (молочний цукор) зазвичай повністю перетравлюється. Та інколи може виникати брак ферментів, потрібних для перетравлювання цієї речовини, це зумовлене захворюваннями травного тракту. Іноді проблеми з’являються після тривалої перерви у вживанні молока.
МОЛОЧНЕ ЛІКУВАННЯ
Сьогодні можна знайти достатньо інформації як про шкоду, так і про користь молока. Відомо, що задовго до нашої ери єгиптяни застосовували молоко з лікувальною метою, так як і вчені Стародавнього Риму та Греції. У Франції застосовували молоко при багатьох недугах, пов’язаних із порушенням харчування. У Великій Британії відомий лікар Сайдхем лікував гарячим молоком хвороби нервової системи. У Швейцарії радили застосовувати молочне лікування для поліпшення складу крові.
Хоча історія медицини налічує тисячі тверджень і прикладів про користь молочних продуктів, але досі ні широкі верстви населення, ні медичні працівники не пізнали до кінця всіх властивостей цього продукту. Наприклад, Веди містять настільки багато інформації про властивості молочних продуктів, що сучасним дослідникам доведеться ще довго працювати у своїх лабораторіях для того, щоб отримати такий обсяг знань.
При трахеїті та бронхіті треба покласти в невелику емальовану каструлю 1 ст. л. подрібненої трави шавлії, залити склянкою молока, закип’ятити, настояти 30—40 хв., перецідити, потім знову прокип’ятити і випити перед сном.
У разі задавненого бронхіту радять розігріти 0,5 склянки молока (воно повинне бути гарячим), долити до нього стільки ж боржомі, пити по третині склянки тричі на день до їди. Лікування триває до повного одужання.
Також можна скористатися ще таким рецептом: закип’ятити 1 склянку молока, додати сире куряче яйце і 1 ч. л. меду, розмішати; приймати на ніч.
У разі задишки варто щодня випивати по 0,5 склянки щойно здоєного молока. Воно також сприятливо впливає на мозок і поліпшує пам’ять.
Молоко, розведене водою (1:3), — чудовий сечогінний засіб.
При атеросклерозі в половині склянки козиного молока треба розмішати чверть чайної ложки часникового соку. Приймати щодня вранці на голодний шлунок.
У разі гикавки випити склянку теплого молока невеликими ковтками.
При мігрені потрібно збити куряче яйце в склянці, влити туди кипляче молоко і випити цю суміш гарячою. Вживати щодня протягом тижня.
Якщо полоскати ротову порожнину теплим козиним молоком двічі на день, то це допоможе при пародонтозі.
У разі екземи та сверблячки варто робити молочні обмивання, обгортання та компреси.
При хворобах печінки потрібно щоденно натще серце випивати склянку суміші молока зі морквяним соком (співвідношення 1:1) за годину-півтори до сніданку.
Напій для очищення печінки на основі козиного молока: 2 склянки молока, 1 склянка кип’яченої води, чверть склянки соку гарбуза — все змішати. Пити суміш протягом дня по півсклянки 3—4 рази на день за півгодини до їди.
Приблизно в однакових пропорціях змішують настій ромашки і молока, напій п’ють теплим. Заспокійливо діє на кишечник.
Ванни з молоком. Взяти 1 л незбираного молока і пакетик ваніліну, перемішати і акуратно влити в приготовлену воду для ванни при температурі 36—37 градусів. Приймати ванну протягом 15—20 хв. Потім потрібно злегка промокнути тіло рушником, але не витирати. Після такої процедури шкіра стає м’якою, оксамитовою, та й самопочуття поліпшується.
Якщо турбують набряки, мішки під очима, то можна заморозити молоко у формочках для льоду. Кубики “крижаного” молока прикладати до набряків. Або ватні тампони змочити в молоці і прикласти до очей.
У разі сонячних опіків найліпше до уражених ділянок прикладати примочки з прохолодного молока.
Для догляду за пористою шкірою: 2 ст. л. злегка підігрітого молока змішати з 2 ст. л. рідкого меду. Нанести суміш на обличчя на 30 хв., змити теплою водою.
“Ваше здоров’я”
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору