Рівне:

Створення та просування сайтів

У КОЖНОГО СОКУ СВОЯ ПЕРЕВАГА

Порадниця 23-вер, 2010, 12:489 Lobanovskiy 1 313
Осінь пишна не лише своєю вродою, а й достатком. Скрізь: і в садах, і на полях, визрівають плоди - багаті подарунки природи людині. Нам залишається подякувати щедрій землі-годувальниці і використати їх найповніше, найдоцільніше для здоров’я, тобто й таким шляхом, що дає найліпший ефект - у вигляді соків.


Тож мова піде про те, при яких хворобах зміцнюють організм соки плодів осіннього саду.
Айвовий сік має приємний, хоч і терпкий смак, адже в ньому міститься багато дубильних та ароматичних речовин. І це є показанням до вживання його в разі шлунково-кишкових захворювань, що супроводжуються поносом (ентероколіт). Завдяки наявності заліза сік айви ефективний при недокрів’ї; калію, магнію, фосфору - серцевої недостатності. Айвовий сік сприяє відходженню сечі.
Виноградний сік, як і виноград - це справжня комора біологічно активних речовин - їх виявлено майже 150. Тож недарма його рекомендують пити дітям, яким ці речовини потрібні для росту, анемічним, ослабленим людям, у період напруженої фізичної та розумової діяльності, для зміцнення організму перед та після операцій. Корисний сік людям з функціональними розладами нервової діяльності. Глюкоза, фруктоза та сахароза підтримують клітини печінки. Сік винограду стимулює секрецію шлункового соку, тому корисний в разі гіпоацидного та анацидного (нульова кислотність) гастриту. П’ють сік і під час запальних хвороб дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем, адже він збільшує виділення слизу, полегшує відходження мокротиння. Цікаве спостереження німецького натуропата Ойгена Хойна: виноградний сік має здатність знижувати і регулювати вміст цукру в крові (хоча зразу після приймання соку рівень цукру збільшується).
З’їсти плоди винограду і випити сік із них - це не однакова користь для організму, бо шкірка і кісточки ягід у процесі травлення в деяких хворих можуть спричинити розлади травлення, метеоризм, а сік швидко засвоюється організмом, омолоджує всі клітини.
Калиновий сік має чимало вітаміну С (82 мг%) та 300-500 мг% вітаміну Р (нікотинової кислоти). Це свідчить про доцільність його вживання у всіх випадках порушення проникності судин, внутрішніх кровотеч. У народній медицині вважається, що калина сприяє збереженню здоров’я та посиленню працездатності. Сік вживають хворі, яких турбує печінка (бо він має жовчогінну дію), шлунковий тракт (зокрема гастрит із зниженою кислотністю шлункового соку), які страждають від ревматизму і подагри та атеросклерозу. Крім того, калина має протизапальні властивості, її здавна використовують у разі хвороб дихальних шляхів як відхаркувальний засіб.
Обліпиховий сік - один із найбагатших за своїм хімічним складом, адже ягоди славляться дуже високим вмістом вітаміну С, вітамінами Е, А, Р, РР, К, групи В, містять 15 мікроелементів. Тож служить загальному зміцненню організму, довголіттю, а головне - профілактикою онкологічних хвороб (тут провідна роль належить антиоксидантам С, Е, А). Завдяки гормону b-ситостерину обліпиховий сік запобігає атеросклерозу та іншим віковим змінам, що відбуваються в організмі з роками. Обліпиха має бактерицидні, знеболювальні властивості, до того ж, ще й відновлює тканини, тож сік вживають у разі дисбактеріозу, виразкової хвороби шлунка, різних шкірних негараздів. Він зміцнює зуби та кістки, сприяє росту волосся.
Сік горобини звичайної (червоної) варто пити в період її дозрівання, адже так можна наситити організм багатьма корисними речовинами, потрібними, наприклад, для нормального кровотворення. Він зміцнює стінки судин, що дуже важливо для запобігання серцево-судинним хворобам (гіпертонія, скажімо). Є в складі ягід речовини, що оздоровлюють клітини печінки, запобігають її жировому переродженню. П’ють сік горобини і як проносний засіб у разі коліту, і для підвищення кислотності шлункового соку. Горобина має виразні бактерицидні властивості, тож очищає організм від вірусів та бактерій.
Сливовий сік готують зазвичай з м’якоттю, в ньому є цукри, органічні кислоти, вітаміни С, А, Р, В2, кальцій, фосфор, та найголовніше - багато пектинових речовин, що не розчиняються у воді. Тому він має добрий очисний ефект завдяки тому, що активізує процеси травлення та виведення шлаків з організму. Загальновідома роль слив при лікуванні запорів. Крім того, сік сприяє поліпшенню обміну речовин, видаленню надлишку натрію і води, що потрібно людям з хворобами нирок, серцево-судинної системи (зокрема гіпертензія, набряки серцевого походження), ревматизмом та подагрою. Важливо, що відбувається також очищення крові від зайвого холестерину.
Грушевий сік теж багатий цінними біологічно активними речовинами, зокрема в ньому багато дубильних речовин, які допомагають за наявності розладів травлення. До тогож, сік груші має сечогінний ефект, його п’ють у разі сечокам’яної та інших хвороб сечовивідної системи. Нутрієнти грушевого соку з Р-вітамінною активністю зміцнюють капіляри. Цей сік п’ють, щоб послабити надмірне нервове збудження, нормалізувати серцебиття та щоб позбутися імпотенції.
Застереження. З огляду на те, що кожен організм унікальний і в ньому можуть бути дуже різні хвороби, починайте вживання нового соку з малої порції (1-2 ст. л.), щоб перевірити реакцію на нього. Підберіть собі соки, чи їх суміші і пийте на здоров’я. Хоча б курсами пийте обов’язково!
ПЕРЕВАГИ СОКОВОЇ
ДІЄТИ
Розглянемо, в чому полягає цінність соку для організму людини.
Слід зауважити, що соки повністю зберігають усі біологічно активні речовини, котрі були накопичені у плодах чи травах, з яких вони виготовлені.
Щомиті в організмі відмирає безліч клітин, для їх відновлення тут же потрібні мінеральні речовини, солі. Їх не зможуть забезпечити ні м’ясо, ні білий хліб, який ми дуже полюбляємо, а тільки “жива їжа”, що виросла на землі.
Однак, якщо для перетравлення “твердих” фруктів та овочів організмові потрібно витратити чимало енергії і це потребує часу, то соки засвоюються швидко, і на цей процес енерговитрати менші. Багато людей скаржаться, що їхній травний тракт не може перетравити сирі фрукти та овочі, тож соки - саме для них. Вони забезпечують організм органічною водою, ензимами, які поліпшують процес травлення.
Крім зазначених речовин, соки за лічені хвилини постачають у найвіддаленіші куточки організму вітаміни, ферменти, кислоти або інші нутрієнти, без яких повноцінне функціонування органів неможливе. Отже, соки сприяють здоров’ю та довголіттю.
Унаслідок нераціонального харчування наші організми закиснені, що є сприятливим тлом для виникнення хвороб. Соки ж у найкоротший час вирівнюють кислотно-лужну рівновагу організму і, звісно, зміцнюють імунітет. Цим самим теж працюють на здоров’я.
Особливістю дії соків є і те, що в них багато клітковини, котра активно “вимітає” токсини, шлаки, які утворюються внаслідок споживання “неживої” вареної і смаженої їжі, загнивають і отруюють організм або утворюють конкременти. Це сприяє очищенню організму, зменшенню проявів хронічних хвороб, відновленню функцій органів.
І наостанок треба зазначити, що сокова дієта менш калорійна, ніж навіть харчування тими плодами, з яких соки виготовлені. Тому вона допомагає схудненню.

„Ваше здоров’я”
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору