Рівне:

Створення та просування сайтів

З Днем народження, Дубровице!

Актуально 23-вер, 2010, 12:599 Lobanovskiy 1 509
Мабуть, коли б спитати мешканця Рівненської області, яке місто в нашому краї найстаріше, то найімовірніше назвали б Дубно та Острог. Насправді ж найглибше у віки прослалася історія некоронованої столиці Полісся – Дубровиці.

З Днем народження, Дубровице!


Минулої неділі це славне місто святкувало вже 1005 річницю від першої згадки. Привітати Дубровицю зі святом приїхали багато гостей, серед яких – і перший заступник голови Рівненської обласної ради, голова обласної організації Народного Руху України Валентин Королюк.
За легендою, назва Дубровиці пішла від дубових лісів, розташованих навколо міста. А перша писемна згадка про місто – столицю удільного князівства – датується 1005 роком, коли Володимир Великий заснував єпископську кафедру в Турові. У переліку міст, які мали б належати до єпископії, є й Дубровиця.
Вітаючи дубровиччан зі святом, Валентин Королюк зазначив: “Є така приказка, що найбільший скарб кожного міста – його мешканці. Це визначення – якраз про Дубровицю та дубровиччан. Вже більше тисячі років, змінюючи покоління за поколінням, у цьому поліському місті живуть працьовиті, щирі та гостинні люди”.
І це справді так. Адже традиції Дубровиці тісно пов’язані зі шляхетністю та благородством славного роду Гольшанських. Серед представників цієї родини – свята діва Іуліанія Гольшанська, мощі якої знаходяться в Києво-Печерській Лаврі, та яка віднесена до сонму святих. Слід сказати, що поліщуки вважають цю святу покровителькою Дубровиці та всього Поліського краю.
Ще одна представниця роду Гольшанських – княгиня Анастасія Гольшанська-Заславська. Це саме її старанням і коштом з’явилася на світ Українська Першокнига – “Пересопницьке Євангеліє”, писана живою українською мовою.
Звісно, жодне свято неможливе без подарунків. А якщо місто – це насамперед його мешканці, то і дарувати подарунки потрібно саме для них. Живе у Дубровиці чудова дружна сім’я Семенюків, у домівку якої лелеки завітали вже чотири рази, і незабаром завітають вп’яте. Саме для цієї сім’ї від численної родини рухівців області очільник рівненських рухівців Валентин Королюк та голова Дубровицької районної організації Народного Руху Людмила Берестень вручили подарунок – набір каструль та солодощі.
Тож з Днем народження, Дубровице!
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору