Рівне:

Створення та просування сайтів

КАЛИНОВЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ

Порадниця 04-лис, 2010, 13:239 Lobanovskiy 1 309
З давніх-давен передавалися в народі знання про калину як чудову цілительку. Використовували для виготовлення ліків цвіт і кору, коріння і плоди цього куща (подеколи дерева).


Оскільки народна медицина була передусім запобіжною, то калина посідала помітне місце в профілактичному природному харчуванні. Ось пекли хліб і, коли вже були дозрілими ягоди калини, відділяли частину тіста, додавали туди калину, формували і пекли палянички. Або ж із цього тіста, або додавши пшеничного разового борошна пекли пироги, начинивши їх калиною з тушкованими цукровими буряками, чи з гарбузом, чи з квасолею. Як солодощі готували з калини кисіль, желе, цукерки, різні напої, наливки. Отож, ягоди калини вживали мало не щодня і заготовляли та переробляли їх багато, бо калину (та й не один кущ) плекали в кожному обійсті.
Чим же приваблювали червоні ягоди? Мабуть, не в останню чергу своєю живучістю. Ось і малина та ожина смачні та корисні, та де вони в студену пору? А калинові ягоди після того, як їх скував морозець, не гинули, а ставали солодшими і смачнішими. А про цілющість їх годі й казати. Мудрі бабусі навіть вважали, що калина помічна за будь-якої хвороби. Насамперед звертали увагу на її загальнозміцнювальний вплив на організм: хто споживає достатньо ягід у харчуванні, той не боїться застуд (тепер кажемо: міцніє імунітет, тож і грипу організм не боятиметься).
Це й не дивно, адже ягоди багаті біологічно активними речовинами, зокрема тими, що вкрай потрібні для творення здорової крові та зміцнення захистних сил. Наприклад, вітаміну С в ягодах калини в півтора-два раза більше, як у малині чи цитрусових, на які ми найчастіше покладаємо надії під час застудних недуг. Значна кількість у калині кровотворного заліза, фосфору, марганцю, до 3% органічних кислот.
А в разі застуди, зокрема, якщо вона супроводжувалася підвищенням температури тіла, докучливим головним болем, кашлем чи навіть втратою голосу, рекомендували пити як жарознижувальний та потогінний засіб відвар ягід (0,5 склянки сировини залити 0,5 л окропу, кип’ятити впродовж 8-10 хв., перецідити, додати 1-2 ст. л. меду) по півсклянки 3-4 рази на день.
Було помічено, що ягоди гамують напади сухого кашлю, тож їх народні лікарі рекомендували їсти хворим на сухоти, а в разі бронхіальної астми вживати свіжий сік по 1 ст. л. 8 разів на день. Це допомагає також гіпертонікам.
Одночасно спостерігали, що ягоди поліпшують діяльність серця та діють заспокійливо. Тож зазначений відвар плодів з медом чи свіжі ягоди (по 100 г на день) корисно вживати людям у разі болю в ділянці серця, спазмів судин, неврозів, головного болю. Щоб пригамувати прискорене серцебиття, радять 5 ст. л. ягід розтерти, залити, помішуючи, 3 склянками окропу, настояти впродовж 4 годин, перецідити. Пити по 0,5 склянки 4-5 разів на день до їди.
З огляду на жовчогінні та сечогінні властивості ягід, калинове лікування призначали при порушенях у діяльності нирок і печінки та за шлунково-кишкових нездужань: виразка шлунка, катар, коліт, запор. Так, ягоди, перетерті з цукром, вживали під час жовтяниці, поносу.
Народні цілителі напрацювали методику лікування катару шлунка зі зниженою та нульовою кислотністю шлункового соку. Потрібно запастися відром ягід, обережно відділити їх від плодоніжок, помити і накласти 3 повні трилітрові банки. Залити по вінця питною водою, зав’язати марлею і настоювати при кімнатній температурі впродовж 10-12 діб. Тоді банки пронумерувати і поставити в прохолодне місце (на нижню полицю холодильника чи в погріб). Пити рідину по 50 мл перед їдою. Коли першу банку буде спорожнено, залити ягоди водою і пити сік з другої банки, згодом з третьої, першої (доливаючи випиту водою), доки рідина перестане бути забарвленою від ягід. Знижена кислотність нормалізується, а в разі нульової слід курс повторити.
Одночасно варто їсти щоденно цибулю (це сприятиме виділенню шлункового соку). Невелику цибулину нарізати тонкими кружальцями, залити в глибокій тарілці окропом. За хвилину вийняти і промити в друшляку холодною водою. Присмачити сметаною чи олією.
Калиновий “чай” рекомендують пити людям літнього та старечого віку, адже він заспокоює, зміцнює, тонізує, сповільнює розвиток атеросклерозу і насичує організм вітамінами та іншими потрібними речовинами.
З огляду на те, що в ягодах багато вітаміну А, калину вважають профілактикою онкологічних захворювань. Крім того, цей вітамін — відомий захисник шкіри. Комплекс інших складників ягід сприяє поліпшенню обміну речовин, що запобігає виникненню хвороб порушеного обміну речовин: вугри, фурункули, екзема, лишаї, ластовиння тощо. Тож у разі зазначених проблем доцільно пити настій калини замість чаю. Цим же настоєм можна вмиватися, робити примочки та компреси. Роблять маски: серветку змочити соком калини і прикласти до шкіри на 10 хв., повторно змочити і знову тримати на обличчі впродовж 10 хв. Коли шкіра масна, до збитого яєчного білка додати стільки ж свіжого соку калини, суміш нанести на обличчя на 30 хв.
Отож, природа дбає про нас завжди і осіннє калинове оздоровлення нічим не гірше літнього — малинового.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору