Рівне:

Створення та просування сайтів

На Волині вдалося врятувати церкву від пожежі

Волинська область 20-гру, 2010, 12:129 Lobanovskiy 930
Мало не перетворилася на попіл архітектурна пам'ятка 18-го століття - дерев'яна церква, що стоїть на Волині. Від знищення її врятував вчасний приїзд МНСівців.
Храм у селі Залісах загорівся близько десятої вечора. Місцеві кажуть: побачили, як з-під даху повалував дим, відтак поповзли язики полум'я. Та перш ніж набирати "101", люди побігли за священиком.
Олександр, мешканець с. Залісів:
- Ми зразу побігли до батюшки, він тут недалеко живе, покликали батюшку. Він взяв ключі - відкрили церкву, і почули зразу запах диму. Приступили до гасіння пожежі.
Полум’я зі стін парафіяни самотужки збивали недовго. Вже за 10 хвилин на подвір'ї церкви розгортала "рукави" пожежна машина. Бійці МНС одразу визначили епіцентр займання. Спалахнуло в приміщенні за вівтарем: там настоятель зберігав релігійну атрибутику, а ще працював електричний казан. Коли кімнату загасили, стали оглядати, що пошкоджено.
Отець Валентин, настоятель храму:
- Дякувати Богу, пожежна вчасно приїхала. Врятували храм. Ущерб, я думаю, незначний. Зовнішня сторона церкви, практично, ціла за винятком кількох дошок. А в олтарі вигоріла тільки стіна, де знаходився цей котел.
Саме техніка, за словами рятувальників, і спричинила пожежу. Адже лампадки та свічки отець Валентин після закінчення вечірньої служби гасив власноруч. Тільки ввімкненого казана залишив обігрівати церкву. За кілька годин його мав від'єднати від живлення староста храму.
Отець Валентин, настоятель храму:
- Значить, котел до цього я включав неодноразово. Все було, дякувати Богу, добре. Котел цей 4 роки працює встановлений. До нього не було ніяких претензій, він працював ідеально. Відкривши бокові двері до паламарки, ми побачили, що був запаленим і горів котел, те приміщення, звідки йшла проводка по храмі…
Через старі дроти і сталося займання. Аби подібні випадки попередити, волинські рятувальники рушили храмами із профілактичними бесідами. До початку Нового року відвідати сподіваються кожен.
Ірина Варварук, керівник прес-служби ГУ МНС у Волинській області:
- В першу чергу, коли заходить в храм рейдова перевірка, ми звертаємо увагу, чи забезпечена церква вогнегасниками. Дивимося, чи є опір ізоляції, тобто, в електромережах все має бути досконало. Обов'язково звертається увага, чи, раптом, у якихось приміщеннях не знаходяться електроприлади. Бо буває, що священики обігрівають електроприладами церкви, а це не дозволяється.

Олександр Стернічук, Інна Суховерхова.
http://ntn.ua/uk/news/fires/2010/12/16/5070
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору