Рівне:

Створення та просування сайтів

Постійні зміни законодавства не сприяють реалізації ­українцями права на захист у судах

Порадниця 29-січ, 2011, 19:299 Lobanovskiy 873
Про те, як постійні зміни в адміністративному судочинстві впливають на можливості реалізації українцями права на захист у судах розповіли вчора під час прес-конференції в Рівному в приміщенні обласної бібліотеки представники РОГО «Комітет виборців України».


В 2005 році був прийнятий Кодекс адміністративного судочинства України, що сприяло полегшенню захисту прав громадян у судах у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів влади та їх посадових осіб. Однак впродовж останніх майже двох років декілька разів були внесені зміни до законодавства щодо порядку розгляду спорів із суб’єктами владних повноважень. Зокрема, спочатку окремі справи були передані з юрисдикції адміністративних судів до місцевих загальних судів (районних, міських). Відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості справ, пов’язаних із соціальними виплатами» від 18 лютого 2010 року соціальні справи почали розглядати місцеві суди вже за правилами Цивільного процесуального кодексу, що значно ускладнило громадянам можливості для захисту своїх прав у судах. Це було пов’язано з тим, що в цивільному процесі передбачена змагальність сторін і кожна особа повинна довести свою правоту, зокрема і громадяни, звернутися до суду значно дорожче, адже громадянин при зверненні має сплатити державне мито та за інформаційно-технічне забезпечення тощо. Зрештою, Конституційний Суд у своєму рішенні від 9 вересня 2010 року визнав ці зміни такими, що не відповідають Конституції України і обмежують права громадян на судовий захист.
Поряд з цим, в липні 2010 року у зв’язку з прийняттям Закону «Про судоустрій і статус суддів» до Кодексу адміністративного судочинства України знову було внесено низку змін, які істотно впливають на можливості реалізації права на судовий захист громадянами. Зокрема, скоротилися строки звернення до суду, строки розгляду і вирішення судом справ, змінилися порядок і строки оскарження судових рішень, правила оскарження рішень, дій та бездіяльності щодо притягнення до адміністративної відповідальності тощо. Поряд з іншим, вкотре було змінено і порядок розгляду так званих «соціальних» справ. Тепер же знову ці справи розглядаються в порядку адмінсудочинства.
На думку юриста центру права РОГО «Комітет виборців України» в м. Сарни В’ячеслава Горбенка, такі постійні зміни законодавства скоріше ускладнюють, аніж полегшують захист громадянами своїх прав, порушених органами державної влади. Люди не встигають постійно ознайомлюватись і розбиратись у всіх юридичних тонкощах, не маючи відповідних знань. А оплатити кваліфікованого юриста чи адвоката може далеко не кожен. Це призводить до того, що громадяни втрачають усі можливості для захисту своїх інтересів чи-то через пропущення строків оскарження неправомірних дій, чи-то через порушення процедури подання процесуальних документів, чи-то через інші юридичні нюанси.
«Впродовж останніх кількох років кількість звернень громадян щодо неправомірних дій, бездіяльності суб’єктів владних повноважень значно зросла, – говорить голова правління Рівненського Комітету виборців Олексій Горецький. – В багатьох випадках це пов’язано з недосконалістю законодавства із соціальних питань, які зачіпають права пенсіонерів, інвалідів, малозабезпечених, дітей війни, інших. Саме ці категорії громадян найбільше страждають від частих змін законодавства. Тому держава повинна зважено приймати рішення щодо змін у нормативно-правові акти, особливо щодо впровадження різних змін судових процедур.
Зі свого боку, наша організація в 2011 році проводитиме широкі правопросвітницькі та правозахисні заходи для громадян задля поліпшення цієї ситуації. Серед них – проект «Захисти своє право! Кампанія по захисту прав громадян з обмеженим доступом до правосуддя» за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні, метою якого є сприяння доступу найбільш незахищених громадян до правосуддя, використовуючи інститут адміністративного судочинства».
Цей проект, окрім Рівненської, буде реалізовуватись у Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Луганській, Львівській, Сумській, Харківській, Херсонській, Черкаській областях. Ним, зокрема, передбачено надання консультацій та правової допомоги громадянам у стаціонарних приймальнях, проведення виїзних консультацій, підготовка та поширення правопросвітницької літератури, а також розміщення консультаційних матеріалів у ЗМІ та на сайті www.administr-law.org.ua.

Святослав Дубов,
інформаційний відділ РОГО КВУ
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору