Рівне:

Створення та просування сайтів

Старовинна історія Мізоча

Суспільство 23-кві, 2008, 16:069 prov 4 681
Інша гіпотеза ономастичного походження. Вона виводить назву «Мізоч» (або «Мезоч») від основи «Мез» в розумінні «мізинець, молодший, менший», «останній син багатодітної сім’ї».
Нарешті, гіпотеза фольклорно-побутова, що спирається на місцевий народний переказ, виводить назву Мізоч від прізвиська засновника села, власника шинку на півдорозі між Дубном і Острогом. Непрямим доказом на користь цієї версії є побутування прізвища Мізоч серед містечкової єврейської громади напередодні Другої світової війни.
Заснування. Вперше село «Мезочь Малый и Великый» згадується у фундаційному привілеї від 8 грудня 1322 року, за яким молодший син великого князя Литовського Гедиміна, князь Луцький і Володимирський Любарт-Дмитро надав поселення у власність соборній церкві Іоана Богослова в Луцьку.
Має Мізоч свою передісторію, представлену рештками поселення доби неоліту, залишками давньоруського городища поблизу хутора Клопіт і знахідкою скарбу римських монет часів правління династії Антонінів (ІІ-ІІІ ст.), проте за відсутності більш ранніх достовірно датованих писемних згадок про село методика історичної науки вимагає вважати за дату заснування Мізоча 1322 рік.
Державна приналежність.
Перша згадка про селище доводить, що у XIV столітті Мізоч належав до Великого Князівства Литовського. Після Люблінської унії у 1569 році він, як село Луцького повіту Волинського воєводства, перебував у складі Речі Посполитої. У 1793 році внаслідок другого поділу Польщі Мізоч опиняється у складі Російської Імперії (Дубенський повіт Волинської губернії).
Впродовж 1917-1921 років містечко коротко перебувало у складі Російської Республіки, Радянської Росії, УНР та Української Держави. У 1921 році Мізоч знову потрапляє до складу Польщі. З 1939 по 1941 роки — перше, а у 1944-1991 роки — друге входження до СРСР (Мізоцький, а згодом — Здолбунівський райони Рівненської області). З 1941 по 1944 роки — під німецькою окупацією (Мізоцький район Волинського гебітскомісаріату райхскомісаріату «Україна»). Після 1991 року — у складі незалежної України. Таким чином, державна приналежність Мізоча за 684 роки його писаної історії змінювалась 12 разів.
Адміністративний стан. З часу заснування і до середини XVIII століття — село. 23 вересня 1761 року польський король Август ІІІ Фрідріх дозволив спеціальною грамотою коронному регентові, королівському полковникові Йосифу-Каєтанові Дуніну-Карвицькому заснувати місто Великий Мізоч з одночасним наданням йому Магдебурзького права. Тоді ж було затверджено герб міста (круглої форми, на щитові вирізної форми переплетені літери WM, над щитом корона, довкола герба напис: «Герб міста, міста Мізоча» (польською мовою). Статус міста (містечка) Мізоч утримував до 1939 року. Після 1939 року і до сьогодні — селище міського типу.
Окрім того, у 1866-1920 роках — волосний, у 1921-1939 роках гмінний, а у 1939-1959 роках — районний центр.
Вікторія ЄРЕЙСЬКА,
Здолбунівський район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору