Рівне:

Створення та просування сайтів

Володимир Путін відвідав Рівне

Особливий погляд 23-кві, 2008, 16:109 prov 2 235
Відвідати виставку зможуть не лише рівняни, а й гості міста, адже діятиме вона досить тривалий час – до 1 червня. А потім відразу повернеться додому в Росію. Як зазначив директор краєзнавчого музею Олександр Булига, подібні експозиції, що уже стали традиційними, є найбільш популярними у нашім краї. І це не дивно, адже копії майже ідентично відображають свої знамениті оригінали. Воскові фігури з максимальною точністю копіюють людей: зріст, колір очей і волосся, навіть зморшки на обличчі та відбитки пальців. Все, окрім ваги.
Серед воскових фігур, що завітали до Рівного, за словами менеджера Санкт-Петербурзького музею Кирила Чорногузова, є й ті, що стали переможцями всесвітнього конкурсу, що відбувався на Кіпрі. Вони випередили за своєю досконалістю навіть експонати зі славетного лондонського Музею мадам Тюссо. І це не дивно, адже перед тим як фігуру побачать люди, над нею працюють не менше п’ятнадцяти спеціалістів – історики, мистецтвознавці, скульптори, костюмери, перукарі, гримери... Ефект достовірності створює натуральне волосся, що по одному вживлюється розжареними голками, а також очі, що спеціально виготовляються у клініці мікрохірургії і є справжнім відтворенням людського дзеркала душі. Як зазначив Кирило Чорногузов, санкт-петербурзькі воскові фігури, окрім усього, витримують температуру від -40 до +40 градусів.
До Рівного приїхало багато відомих людей. Тут і талановиті митці: найвідоміший сюрреаліст ХХ століття Сальвадор Далі та більш древній живописець Леонардо да Вінчі з його загадковою Джокондою. Історичні постаті — Петро Великий, Микола ІІ та двічі президент Росії Володимир Путін, французька королева Марія Антуанетта, якій під час Великої французької революції у 1973 році відтяли голову. Чудернацькі єгипетські боги Сет, Анубіс, Ісіда, Осіріс, Гор дивують своєю незвичайністю. Законодавиця моди, голлівудська актриса Марлен Дитріх, актор і співак Адріано Челентано, Сара Бернар, Жерар Депардьє, Роберт де Ніро, Софі Лорен, французький комік Луї де Фюнес, Жан-Поль Бельмондо, невмирущий Чарлі Чаплін – загалом на виставці „Найвідоміші люди світу” представлено 30 фігур.

Володимир Путін відвідав Рівне


За словами Кирила Чорногузова, враховуючи побажання українських відвідувачів бачити на виставках вітчизняні історичні постаті, дирекція планує у майбутньому створити їх воскові відображення. Але на це знадобиться щонайменше два роки.
Загалом мистецтво воскового портрету з’явилося п’ять тисяч років тому. Древні греки створювали зображення богів, а в Стародавньому Римі воскові маски знаті зберігали з особливими почестями і використовували під час релігійних свят. З утвердженням християнства воскові зображення мертвих почали поміщати в храми. Іноді з воску робили обличчя для статуй святих.
Починаючи з ХVII століття воскові портрети почали робити ще за життя королівських осіб. Спочатку їх створювали лише в Італії, пізніше ця мода поширилася на Францію, Англію, Німеччину: знать замовляла свої воскові відбитки на пам’ять нащадкам. І у ХVІІІ столітті уже з’явилися перші виставки воскових фігур. Скульптори, у тому числі Мікеланджело, перед початком роботи на мармурі створювали свої роботи з воску.
До речі, маги, чаклуни, виготовляли воскові фігури ворогів, у них вони всаджували голки, вважаючи, що таким чином принесуть їм нещастя і навіть заподіють смерть.
У Росії із цим мистецтвом познайомилися завдяки Петру І, який, перебуваючи у Європі, був надзвичайно вражений восковими фігурами. Повернувшись зі своєї першої закордонної подорожі, молодий цар привіз із собою власну воскову голову. Іноземних майстрів запросили у Петербург для створення воскових бюстів царської родини. Втім, ці витвори через певні властивості матеріалу, з якого виготовлені, були надзвичайно тендітні і крихкі, тому до нашого часу не збереглися. Після Жовтневої революції мистецтво воскового портрету оголосили впливом буржуазії, чужим для пролетаріату, і тому воно було втрачене для Росії.
Відтоді пройшло багато часу і лише у 1988 році у Ленінграді сформувалася група ентузіастів, яка почала роботу з відновлення мистецтва воскового портрету. Ці люди розробили власну технологію виготовлення воскових фігур, адже починали вони практично з порожнього місця – давній досвід був давно загублений. І в липні 1990 року у Петергофі була відкрита виставка воскових фігур, яка зображувала 19 царських осіб та знаменитих людей ХVІІІ століття.
Сьогодні ж Санкт-Петербурзький музей восковий фігур налічує близько трьох тисяч експонатів і дарує людям багатьох країн можливість наблизитися до людей, що творили і творять світову історію та мистецтво.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору