Рівне:

Створення та просування сайтів

Жінкам на пенсію – в 60 років, а на третю дитину – майже 75 тисяч гривень

Рівненська область 02-лют, 2011, 15:449 prov 888
Дефіцит пенсійного фонду, зниження кількості працюючих, один з найвищих у світі рівень соціального навантаження на заробітну плату – ці та інші причини зумовлюють кризу соціального, в тому числі пенсійного забезпечення в Україні. Яким чином здійснюватиметься пенсійна реформа та як зміниться система надання соціальної допомоги, журналісти з’ясовували 31 січня під час засідання Рівненського прес-клубу.
За словами заступника начальника Головного управління Пенсійного фонду в Рівненській області Василя Петняка, пенсійний фонд знаходиться в дуже важкому фінансовому становищі, і на сьогодні держава не здатна забезпечити гідну старість. Пенсійний фонд не взмозі надалі оптимально збільшувати розміри пенсії, тому потребує реформування.
– Реформа проводитиметься в трьох напрямках, - каже Василь Петняк, - удосконалення механізму призначення нових пенсій і перерахунку існуючих, встановлення обмежень для спецпенсій та забезпечення другого накопичувального рівня.
Коли відповідні зміни в законодавстві будуть остаточно затверджені Верховною Радою, пенсійний вік для жінок підвищуватиметься до 60 років. Відбуватиметься це поступово, протягом 10 років. Також вдосконалюється механізм перерахунку, і громадяни зможуть робити перерахунок з добавленням стажу. Підвищиться обов’язковий нормативний стаж. Якщо раніше це було 5 років, то планується 15. Щодо державних службовців, то є ціла низка змін в законі, яким передбачається обмеження бази нарахування з 90 до 80 відсотків від заробітної плати.
Також Василь Петняк розповів про плани введення накопичувального рівня пенсійного забезпечення:
– Пропонується його робити поступово, коли буде подолано дефіцит бюджету пенсійного фонду. Будуть відкриті ощадні рахунки в банку на кожну людину. Ця людина протягом свого життя буде накопичувати кошти, які пізніше будуть інвестуватись і заробляти таким чином майбутню пенсію цієї людини. Ці кошти будуть спадкові, тобто не будуть власністю держави.
Консультант проекту «Удосконалення системи соціальної допомоги», який реалізується за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Роза Слободенюк розповідає, що метою проекту, який триває з 2005 року, є сприяння досягненню значного підвищення ефективності системи соціальної допомоги України. Здійснюється це шляхом максимального спрощення процедури надання допомоги та більш адресного її спрямування. В рамках проекту в область має надійти близько 8 мільйонів гривень. Частина коштів спрямована на ремонтні роботи, частина коштів – для забезпечення місцевих управлінь технікою, комп’ютерним обладнанням, меблями і проведення навчання спеціалістів.
– В рамках проекту здійснено ряд заходів, - говорить Роза Слободенюк, - запроваджується стандартна модель надання усіх видів соціальних допомог, що базується на єдиній технології прийому громадян. На основі єдиної заяви, на основі єдиного пакету документів. В першу чергу, для мешканців області це дало змогу без черг здавати документи на отримання різних видів соціальних допомог, забезпечило рівномірне навантаження на спеціалістів, які працюють в управліннях праці та соціального захисту населення. Уже нині заявників приймають у зручний для них день і час, оскільки тепер можна записатись на прийом за телефоном чи замовити необхідну довідку.
Заступник начальника управління соцзахисту-начальник відділу соціальних виплат Рівненської ОДА Ніна Видрак зазначила, що розмір виплат при народженні дитини збільшився майже у півтора рази. І вперше ці виплати будуть диференційованими, тобто поступово зростатимуть.
– Якщо жінка народила в січні, то вона отримуватиме на першу дитину 17 952 грн, на другу – 36 720 грн, на третю та кожну наступну – 73 440, - розповідає Ніна Видрак, - якщо ж вона народила в квітні, то на першого малюка цей розмір становитиме 18 304 грн, 37 440 грн на другого та 74 880 на третього та наступних.

Тетяна Закордонець,
Рівненський прес-клуб
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору