Рівне:

Створення та просування сайтів

Інєкція відкрила дитині "третє око"

Незвідане 23-кві, 2008, 21:059 Lobanovskiy 4 251
Дитину пропонували віддіти у спецзаклад

— Сергійко народився абсолютно нормальним, — розповідає мати хлопчика. — Всі медичні показники — без відхилень. Однак після щеплення БЦЖ щось відбулося. Дільничний лікар, прийшовши оглянути хлопчика невдовзі після ін’єкції, звернула увагу на те, що в місці уколу відсутня звичайна в таких випадках припухлість і слід від голки практично не помітний.

У три місяці хлопчика паралізувало. З’явився страшний симптом, названий лікарями «захід сонця», коли, піднявши повіки, бачиш одні лише білки очей. Маргарита кинулася до медиків. У місцевій лікарні дитину обстежили. Головний лікар заявив, що в Сергійка є лише 10% мозкової маси, і порадив матері найближчим часом здати сина в спеціальний заклад. Пізніше було поставлено діагноз гідроцефалія (водянка головного мозку). Медики рекомендували зробити операцію — мозкове шунтування. Воно забезпечило б відтік зайвої рідини і змогло б полегшити стан маленького страждальця.

— Я запитала їх, а скільки він проживе після операції? — розповідає мати. — Мені відповіли, що дев’ять років. А якщо без операції? Відповідь була — ті ж дев’ять років. То який же сенс піддавати дитину хірургічному втручанню?

Шприцом і хрестом

Коли Маргарита відмовилася розлучитися зі, здавалося б, приреченим сином, з родини пішов батько. На щастя для Сергійка, у боротьбу за життя улюбленого внука вступила його бабуся пані Галина, за професією медсестра.

— Ми подивилися по телевізору передачу про те, як батьки власноруч реабілітують дітей із ДЦП і хворобою Дауна, — згадує пані Маргарита. —Вирішили, що й у нас не все втрачено.

Як можна судити з розповіді бабусі, лікували практично наосліп. Хлопчикові кололи вітаміни, сильнодіючі «мозкові» препарати, застосовували розтирання.

Використовували й інші, досить далекі від медицини засоби. Пані Галина раптом відчула необхідність відвідати збори християн-євангелістів в одному з місцевих клубів. Коли пастор закликав віруючих висловлювати свої найпотаємніші побажання, вона, сама не знаючи як, піднялася на високу сцену й, упавши на коліна, стала просити про зцілення внука. Пастор здійняв руки до неба, і парафіяни почали ревно молитися.

— Коли я прийшла додому, була вражена, — розповідає Галина. — Паралізований Сергійко сидів у своєму ліжечку! Очевидно, сила колективного волевиявлення все-таки існує.

Зараза була жовтуватою і мутною

Невдовзі стали з’являтися ознаки того, що Сергійко випереджає нормальний темп розвитку. Наприклад, до року він уже осмислено розмовляв. Коли під час обстеження в Донецьку хлопчик, який не міг дотягтися рукою до рота, сказав цілком зрозумілу фразу, лікарі були дуже здивованими. Поступово він став ходити на спеціальних шлейках. Але справжній «катарсис» стався в чотири роки.

— Сергійко хлюпався в морі, — згадує пані Маргарита. — І раптом я помітила, що в нього з місця щеплення струмує жовтувата, мутна рідина. Відчуття було таке, що з організму виливається щось злоякісне, чужорідне. І тривало це доволі довго, кілька хвилин. Після цього стан сина різко поліпшився. У п’ять років Сергійко вже читав, дуже багато розмовляв і навчався в музичній школі у класі фортепіано. Малював спочатку все одним кольором, що, на думку лікарів, свідчило про дальтонізм. Але згодом колірний зір відновився.

— Тоді ж, — розповідає мати, — я зрозуміла, що в сина розвиваються зовсім незвичайні здібності. Дивні речі він говорив, ще коли я його возила у візочку. Наприклад: «А в цієї кішки буде п’ятеро кошенят!» Я, звичайно, дивувалася: звідки він знає? Але потім вирішила, що так говорять усі діти. Як я могла припустити, що це зовсім не дитячі фантазії?

Одного разу в черзі до кіоска поряд із Сергійком навіщось нахилився літній чоловік. Хлопчик глянув на нього й раптом сказав: «От так і стій!» Спробувавши розігнутися, людина голосно застогнала від болю — її скрутив напад радикуліту. Але як могла довідатися про це дитина? Коли в селі у сусідки телилася корова, усі метушилися й бігали ще за добу. Але Сергійко виніс свій вердикт: «Чого бігаєте? Однаково народить уранці... хлопчика». І справді, бичок з’явився на світ вранці. Не тяжко було Сергійкові передбачати термін пологів і стать дитини й у людей. До школи хлопчик пішов у сім років. Хоча, за правилами, такі діти мають навчатися в спецінтернатах або вдома. Перша вчителька зробила чимало талановитих педагогічних ходів, щоб ввести інваліда в колектив. Наприклад, вона говорила дітям: «Хлопці, ви ходили в садок? А Сергійко — ні! Навчіть його зав’язувати шнурівки». І всі юрбою кидалися допомагати хворому однокласникові.

Із самого початку Сергійко навчався на «відмінно» і дотепер є улюбленцем шкільних викладачів. Нині, у 12 років, він навчається в сьомому класі. У класі придбав підручник із біології за восьмий клас і відтоді з ним не розлучається. Постійно відвідує магазини й вибирає серйозні медичні книги. А взагалі, як кажуть батьки, читає абсолютно все.

Яснобаченню можна навчитися?

— Ми не намагаємося надмірно експлуатувати незвичайні здібності Сергійка, — заявляє пані Маргарита. — Для нього нині головне — навчатися. Але знайомим у діагностиці не відмовляємо ніколи.

Для нового тата Олександра, який працює педіатром, здібності сина безсумнівні:

— У складних випадках я телефоную йому з роботи, щоб проконсультував. Діагнозів він не ставить, але завжди спрямовує думку в потрібне русло. Особливо, коли доводиться мати справу з немовлятами.

— До речі, — додає бабуся, — сьогодні померла жінка 42 років, яку дивився Сергійко. У неї була пневмонія. Онук сказав, що потрібно терміново відсмоктати слиз із легенів. Лікарі не дослухалися, і ось результат. Інший випадок — під час пологів покалічило дитину. Медики сказали, що її паралізувало довічно й вона назавжди залишиться психічно неповноцінною. Сергійко оглянув хлопчика й пообіцяв, що той одужає. Нині він справді почав рухатися й одужувати. — Між іншим, — продовжує пані Галина, — «бачити» можна навчити багатьох. Особливо тих, у кого карі очі. Одиного разу я сказала собі: якщо це вміла сліпа Ванга, то зможу і я. І справді, розвинула в собі ці здібності. А тепер намагаюся пояснити Сергійкові, як потрібно використовувати його дар. Він бачить внутрішні органи й навіть мікроби, що спричинюють хворобливі процеси. Та ви самі перевірте!

УЗД без ультразвуку

Сеанс діагностики у виконанні бабусі й онука справді вражає. Для перевірки я зголосився стати їхнім пацієнтом. Сергійко сидить поруч зі мною на дивані, пані Галина — навпроти. Хлопчик заплющує очі й, не повертаючись у мій бік, починає водити лівою рукою по повітрю, немов погладжуючи кошеня. Приблизно те саме робить бабуся.

Пані Галина:

— Сергійку, подивися жовчний міхур.

Сергійко:

— Збуджений. Раніше були камені, тепер не бачу. (Рік тому мене справді турбував жовчний міхур, але біль давно минув).

Пані Галина:

— Печінка й нирки!

Сергійко:

— Печінка збуджена в центральній частині, нирки — на верхівках. Дуже збуджені надниркові залози (Через тривалий стрес).

Пані Галина:

— Інше!

Сергійко:

— Збуджені бронхи (Паління!). З підшлунковою все нормально. Серце в порядку.

Пані Галина:

— Подивися, про що він думає.

Сергійко:

— Нервує через обстановку на роботі.

Нас перериває телефонний дзвінок. Мати передає трубку Сергійкові: «Це Яна!»

Сергійко продовжує водити рукою по повітрю й каже в трубку:

— Це в тебе знову гіпоталамус! Спробую щось зробити. Ну, як, уже ліпше? Тепер просто відпочинь.

— І передай їй, що в її матері дуже болить голова. Нехай приймає ліки, — додає бабуся.

Коротке замикання змістилося в часі

Звичайно, за бажання те, що відбувається, можна вважати за вдалий розіграш. Але навіщо він, якщо ніяких дивідендів родина із цього не має? Та й зовнішній вигляд Сергійка — серйозного, сором’язливого хлопчака з окружністю голови 63 см — не дає підстав засумніватися в його щирості. Для перевірки здібностей Сергійка до яснобачення вирішуємо провести ще один заздалегідь підготовлений тест.

— Сергійку, в понеділок у Дніпропетровську вибухнула і згоріла машина. Що це був за автомобіль і яка причина вибуху?

Сергійко замислюється на півхвилини:

— Нова іномарка. Відбулося коротке замикання під капотом праворуч.

Приховую своє розчарування. Мені добре відомо, що стара «дев’ятка» злетіла в повітря через вибуховий пристрій, що перебував на задньому сидінні автомобіля. Однак уранці наступного дня мене викликають на подію. Згорів новенький «Ніссан» одного з обласних чиновників! Коротке замикання відбулося біля розташованого праворуч акумулятора. Від двигуна залишилася лише чорна розплавлена маса. Згадую слова Сергійка і завмираю на місці. Чи могли минуле й майбутнє помінятися місцями у вигадливій свідомості скривдженої і відразу обдарованої природою дитини?

Коментар фахівців

— Кожне щеплення може мати лише певний спектр негативних наслідків, — стверджує головний дитячий імунолог Дніпропетровської області Ірина Сичова. — Так, наслідками БЦЖ можуть бути келоїдні рубці, лімфаденіт, бецежит і дисемінована туберкульозна інфекція. Причому остання спостерігається лише за наявності у дитини тяжкого вродженого імунодефіциту, що спостерігається дуже рідко. Але щоб щеплення БЦЖ спричинило гідроцефалію, такого медицині невідомо. Уроджену гідроцефалію може спровокувати цитомегаловірус, вірус герпесу й збудник токсоплазмозу. Бувають випадки травматичної післяпологової гідроцефалії. Вона може бути також наслідком перенесеного менінгіту або (зрідка) пухлини. У всіх цих випадках рідина, що накопичується в мозкових шлуночках, перешкоджає нормальному розвитку мозкової тканини. Наслідок — серйозна затримка розумового розвитку дитини і рання смерть. Полегшити ситуацію може операція шунтування, коли через спеціальну трубку забезпечують відтік рідини в черевну порожнину. Але це лише паліативний засіб. Як не дивно, медики без особливого скепсису ставляться до можливості розвитку в дитини паранормальних здібностей.

— Відсутність наукового пояснення не означає, що те або інше явище неможливе, — вважає завідувач консультативної поліклініки обласної дитячої лікарні Валерій Пінський.






Ігор ГУСАРОВ

«Комсомольська правда»
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору