Рівне:

Створення та просування сайтів

Обрізання дерев та кущів

Порадниця 24-бер, 2011, 13:409 Lobanovskiy 2 396
Обрізання дерев та кущів виконується для покращання зовнішнього вигляду та в санітарних цілях. Як правило, при проведенні робіт використовують одночасно декілька видів обрізання.

Санітарне
обрізання
– проводиться для видалення відмерлих, сухих, уражених хворобами чи шкідливими комахами гілок. Пошкоджені гілки є основним джерелом утворення хвороб та місцем розведення шкідників. Обрізання проводиться щорічно кожної весни. Обрізають лише міцні, здорові дерева та кущі. Слабкі чистку переносять погано. У них довго заживають рани, притуплюється ріст. Часто такі рослини навіть гинуть.
Обрізання для
надання форми
– застосовується для обрізання декоративних дерев та кущів з метою підтримки або надання їм красивої форми. Проводиться 1 раз в 3-5 років, в проміжках застосовується щорічне весняне обрізання.
Омолоджувальне
обрізання
– життєво необхідне для старих листяних дерев і чагарників для оновлення їх крон. Ця процедура дозволить зберегти сорти плодових дерев, а також старі листяні дерева та кущі.
Весняне обрізання
– є необхідним заходом для активізації росту дерев та кущів, врівноважує баланс живлення (особливо для молодих, пошкоджених або хворих дерев), додає кроні рослин компактний або, навпаки, «розгорнутий» вигляд. Після обрізання на деревах виростають нові гілочки, при цьому значно підвищується імунітет до хвороб. Таке обрізання проводиться кожної весни.
Регулююче
обрізання
– використовується з метою підтримки високого рівня активності плодоносіння плодових дерев.
Відновлювальне
обрізання
– дозволяє відновлювати здатність плодоносити, яка знижується у випадках підмерзання дерев або пошкоджень гілок.
Обрізання дерев не повинно завдавати особливих труднощів. Для того, щоб зрізи були якісні, ріжучий інструмент має бути добре підлагодженим та гострим. Відмінне обрізання дерев дозволяє робити садовий ніж. Зігнута ручка зручно утримується при обрізанні садових дерев. Садовим ножем можна робити зрізи на бруньки, проводити боронування кори, загладжувати рани, зроблені пилкою при обрізанні садових дерев.
Великим попитом при обрізанні дерев користується секатор. Він дозволяє робити зрізи діаметром до 30 мм. Частіше секатори зустрічаються з випуклим ріжучим лезом і увігнутим опорним клинком. Сучкоріз, або повітряний секатор, застосовують при обрізанні дерев, якщо гілки розташовані високо. Не робіть обрізання садових дерев, коли гілки дерева товщі 2,5см (буде відбуватися заклинювання). Гачкоподібна протиріжуча пластина міцно утримує гілку при обрізанні дерев. Для стрижки декоративних кущів використовують садові ножиці з довгими рукоятками.
Товсті гілки дерев обрізають спеціальною садовою пилкою. У неї ширше розведення зубців, ніж в теслярської, і зубці розташовані по-іншому, зріз виходить гладкий. Окрім перерахованого ручного інструменту для обрізання садових і плодових дерев, існує інструмент електричний і механічний. У цьому випадку потрібно детально ознайомитись з інструкцією при покупці.
Щоб інструмент довго служив у використанні обрізання дерев та кущів, постійно після закінчення роботи потрібно чистити його і насухо витирати. Якщо інструмент для обрізання дерев довгий час не використовується, то його металеві частини потрібно змастити тонким шаром машинного мастила, щоб не іржавіли.
Матеріали, які потрібні при обрізанні дерев: садовий вар для мастила ран; міцні мотузки для закріплення гілок в потрібному положенні; гумові або прогумовані прокладки, щоб попередити врізання мотузок в кору гілок; клейку стрічку, щоб закривати рани при кільцюванні гілок.
Для заточки інструменту необхідно запастися брусками, напилками, розводкою. Якщо самі не вмієте гострити, довірте цю справу спеціалісту. Для обрізання високих дерев використовуйте драбину.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору