Рівне:

Створення та просування сайтів

Літописець історії рідного краю

Актуально 22-бер, 2007, 19:369 prov 1 853
Так можна назвати літературознавця, поета і журналіста, педагога і краєзнавця Івана Пащука. Адже пан Іван усе своє життя нерозривно пов’язаний із літературним та історичним процесом на Рівненщині. Він є автором численних монографій, поетичних збірок, 65 публікацій у збірниках науково-краєзнавчих конференцій, майже 800 — у журналах, альманахах і газетах. Учасник і організатор багатьох науково-теоретичних і краєзнавчих міжнародних, всеукраїнських, регіональних і обласних конференцій.

З 1989 року — голова, член правління Всеукраїнської спілки краєзнавців Рівненського обласного краєзнавчого товариства. Тому письменник видав не одну працю на історично-краєзнавчу тематику.

А нещодавно побачила світ нова унікальна праця митця «Рівне 1283 — 2003. Історико-краєзнавча хроніка». У книзі вперше зроблена спроба подати історію міста Рівного в хронологічній послідовності за 720 років, із часу першої писемної згадки про місто в історичних документах. Звичайно, початки життя людини на території сучасного обласного центру сягають у давнину. Але, як відомо, роком заснування населеного пункту є той рік, коли його згадали у якомусь писемному джерелі.

Отож, Рівне датується 1283 роком. Оскільки саме тоді зафіксована перша писемна згадка про місто у польській хроніці « Рочнику капітульному краківському», коли польський князь Лешко Чорний, « вступивши у бій з литовцями ( військами князя Вітовта ) в Ровне, переміг їх, багато з них убив».

Іван Пащук опрацював документальні історичні джерела та писемні пам’ятки, зібрані у вітчизняних та іноземних архівах, у періодиці різних часів, де були зафіксовані матеріали про рідне місто. Тут можна дізнатися про те, коли на місто і його околиці нападала кримська орда, про перехід краю з рук у руки: до Костянтина Острозького, польських магнатів Конецпольських, князів Любомирських, про бурхливі події першої половини XX століття. Автор веде читача цікавою та древньою дорогою, історичними стежками до подій новітньої доби.

Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історико-краєзнавчими дослідженнями і пошуками: науковців, викладачів, архівних, бібліотечних, музейних працівників. Особливо у пригоді стане ця книга для учнів і студентів, адже сьогодні велика увага приділяється вивченню історії рідного краю. Історія є обов’язковим елементом у будь-якому навчальному закладі, а також при складанні державної підсумкової атестації учнями одинадцятих класів.

Тішить той факт, що історико-краєзнавча бібліотечна полиця сьогодні стає все колоритнішою, бо, скажімо, якихось п’ять, вісім років тому, щоб підготувати матеріал на будь-яку тему з історичного краєзнавства студентам треба було оббивати пороги не бібліотек, а районних та обласних архівів. І для педагогів-істориків така книга є справжньою знахідкою, оскільки у шкільних програмах заплановані уроки з історії рідного краю.

Автор добре розуміє проблему бідності літератури в цьому плані, і вважає причиною того — час, коли доводилося переживати і працювати в умовах ідеологічних лещат, коли формували єдиний радянський народ. Тому творить літопис рідного краю, стараючись донести до молодого покоління безцінну скарбницю збереження історичного досвіду багатьох поколінь, всього того найкращого, що витримало перебування часом у сфері матеріальної і духовної культури. А ця скарбниця є тим своєрідним містком, який зв’язує покоління минулого з поколіннями сучасними і прийдешніми.

Світлана КОТОК

Сарни
Схожі новини
Коментарі - всього 1

Іванка 06-лис, 14:56

Привіт як ти поживаєш дамой не хочеш
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору