Рівне:

Створення та просування сайтів

Амброзія — бур’ян агресивний

Особливий погляд 07-травня, 2008, 16:449 prov 1 660
Цей небезпечний карантинний бур’ян — вихідець із Північної Америки. За зовнішнім виглядом дуже схожий на наш “рідний” звичайний полин. За визначенням фахівців-біологів, амброзія — рослина родини айстрових, але надзвичайно небезпечна. Про це свідчить хоча б така її властивість: одна рослина за сезон при сприятливих погодніх умовах може утворити понад 100 тисяч насінин, які у грунті зберігають колосальну життєздатність — близько 40 років. Розповсюджується амброзія разом із насінням культурних рослин, піском, гравієм, щебенем, талими водами, пиловими бурями, а також за допомогою транспортних засобів. Шкідлива рослина успішно окупувала великі території південних, східних і центральних областей України. Площі зараження цим бур’яном щороку поширюються і вже сягають майже 1,5 мільйона гектарів.
Набула поширення амброзія і на Рівненщині, де карантинні площі становлять близько 20 гектарів. Найбільше вона облюбувала Рівненський, Дубенський, Радивилівський, Сарненський, Острозький та Млинівський райони, сягнувши сюди за допомогою, здебільшого, транспортних засобів. Саме тому рясна забур’яненість амброзією спостерігається вздовж залізничних колій, на узбіччях доріг, розподільчих смугах та на землях загального користування.
Амброзія містить гіркі речовини. Тому, коли корови поїдають її — молоко стає неприємним на смак і запах, втрачає якість. Для росту і розвитку бур’ян вимагає багато вологи, що майже вдвоє перевищує потребу культурних рослин. Внаслідок цього він швидко виснажує грунт, значно знижує врожайність сільськогосподарських культур, а то й призводить до їх повного знищення.
Але амброзія завдає не тільки значної екологічної шкоди та помітних матеріальних збитків, а й безпосередньо здоров’ю людей. Так, її квітковий пилок викликає складне алергічне захворювання — амброзійний поліноз. Крім того, пилок, потрапляючи в очі, ніс, бронхи, викликає сльозливість, погіршує зір, сприяє появі нежиті, головного болю. Вразливі до алергічних захворювань люди негативно відчувають вплив цвітіння амброзії у радіусі до двох кілометрів.
Проблема із шкідливим бур’яном у Рівненській області полягає ще й у тому, що із ним справжньої боротьби ніхто не проводить, не знищує його хімічним та іншими доступними способами. А тому амброзія, на жаль, щороку прогресує, набуває все більшого поширення, завдаючи непоправної шкоди і значних збитків землеробній галузі.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору