Рівне:

Створення та просування сайтів

Підсумки міжнародної співпраці

Рівненська область 30-лип, 2013, 15:339 prov 1 018
Підсумки багаторічного партнерства з європейськими країнами у сфері ядерної енергетики було підбито на Рівненській АЕС. Заключна нарада із завершення Сервісного контракту надання «м’якої» допомоги за програмою ІСЯБ на проммайданчику станції відбулась минулого тижня. У нараді взяли участь представники Європейської Комісії, консультанту на майданчику РАЕС – консорціуму компаній на чолі з німецькою експлуатуючою організацією RWE.
Головний інженер – перший заступник генерального директора РАЕС Павло Ковтонюк окреслив важливі віхи досягнень РАЕС, які відбулись завдяки міжнародним проектам технічної допомоги. Історія співпраці з ЄК розпочалась у 1995 році, коли на проммайданчику РАЕС було відкрито постійне представництво консультанта від Європейської Комісії - французької компанії ЕДФ. У партнерстві із французькими спеціалістами реалізовувались перші проекти співпраці із ЄК за Програмою TACIS. Серед таких - впровадження системи контролю герметичності оболонок паливних збірок, модернізація системи захисту першого контуру від перевищення тиску на енергоблоках №1,2, заміна імпульсно-запобіжних пристроїв компенсаторів тиску фірми SEBIM. Впровадження проектів забезпечило усунення дефіцитів безпеки та дозволило успішно продовжити термін понадпроектної експлуатації двох перших енергоблоків РАЕС. В рамках співробітництва також проводилась передача західноєвропейського досвіду та підходів з різних напрямків експлуатації.
Підтримка процесу підвищення безпеки та культури безпеки здійснювалась Єврокомісією в Україні за Програмою TACIS, яка у 2007 році трансформувалась у Програму ІСЯБ - «Інструмент співпраці в галузі ядерної безпеки».
Серед основних реалізованих проектів «м’якої» допомоги (ІСЯБ) на майданчику РАЕС Павло Ковтонюк відмітив проекти з удосконалення системи техобслуговування та ремонту; обліку малозначущих подій; впровадження сигналізаційних карток; поводження з радіоактивними відходами РАВ; стратегії зняття з експлуатації.
Впродовж останніх трьох років активно проводилась робота із поводження з РАВ. В цьому контексті відпрацьована методологія характеризації РАВ, відстеження РАВ, супроводження проекту з будівництва комплексу з переробки твердих РАВ. За останнім проектом основна частина обладнання комплексу вже поставлена на РАЕС. Наразі проводиться узгодження проекту в профільних міністерствах та восени очікується активна фаза будівництва.
На думку Павла Ковтонюка, Рівненська АЕС отримала цінний дар знань, досвіду, технологій з боку європейських фахівців, що дозволило внести значний вклад в підвищення безпеки та культури безпеки атомної станціі.
Учасники наради були одностайними в тому, що підвищення безпеки ядерних об’єктів - процес, який потребує постійної уваги та вдосконалення.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору