Рівне:

Створення та просування сайтів

Варвар уже помер

Суспільство 14-травня, 2008, 15:299 prov 1 201
Місцеві гострослови «варваризували» Володимира за жорстокість, войовничу натуру, бунтарську вдачу, які інколи межували із гарячковитістю та відчайдушністю. Не раз свій неконтрольований вибух емоцій голова колгоспу скеровував на районних посадовців, у тому числі й на перших осіб району. Зрозуміло, таке вільнодумство багатьом чиновникам не подобалося, тож вони намагалися уникати контактів із різким і дошкульним керівником господарства. Часто у ролі своєрідного «голуба миру» на противагу запальному Володимиру Яковенку у господарстві виступав поміркований секретар партійної організації Андрій Кирилович Дейнека. Саме його виважені кроки та дипломатичність були таким собі фактором стабільності і часто-густо нівелювали гострі кути у стосунках голови з підлеглими та районним начальством. Але навіть дипломатичність парторга, врешті, не врятувала Володимира Яковенка. Власне, можна констатувати, що його нестриманість стала причиною звільнення після успішного одинадцятирічного господарювання.
Якось на райпартконференцію у Млинів завітав перший секретар обкому компартії Іван Мозговий. У виступі він піддав критиці деяких колгоспних голів-«тузів», у тому числі й пугачівського. Після такого випаду на свою адресу Варвар не стримався і з реплікою: «Це неправда!» — взявся опонувати товаришу Мозговому. Звісно, така безпардонність здивувала не тільки першого секретаря обкому компартії. Він став апелювати до тих, хто готував виступ:
— Навіщо ви мені підсунули «липу»?
Звісно, ніякої «липи» там не було, просто колишній розвідник бурхливо зреагував на критику. Відтоді його спочатку викреслили зі списку кандидатів у члени райкому партії, а у 1971 році він взагалі залишив посаду голови правління колгоспу ім. Чапаєва. Селяни по-різному сприйняли це звільнення. Були, звісно, незадоволені його стилем керування. Однак чимало людей прощали його гарячкуватість і волюнтаризм, бо господарські успіхи були очевидні. До речі, «чапаєвці» навіть вивчали досвід у «Зорі» Рівненського району, де на новітні рейки господарювання переводив колгоспне виробництво відомий в Україні й за її межами Володимир Плютинський. До того ж Варвар завжди допомагав людям у біді і швидко відходив після сварки.
Оцінки щодо стилю і методів керівника, його господарських злетів та невдач можуть бути різні. Але сьогодні ніхто не заперечить: саме за роки головування Варвара у Пугачівці першими у районі збирали по ЗО центнерів зернових з кожного гектара і надоювали від кожної корови по 3000 літрів молока.
Після пугачівської «одинадцятирічки» Володимир Яковенко у розквіті сил подався на Східну Україну. Там працював у різних організаціях, займав керівні посади. Втім, цей життєвий відрізок Варвара оповитий туманом невідомості. Володимир мешкав у Валках Харківської області, насолоджувався буднями пенсіонера. Але й там його знайшли пугачівці: в гостях у колишнього голови колгоспу побував Пугачівський сільський голова Володимир Яворський і привіз відеофільм про зустріч.

«Ескулап» у нокауті
Якось холодної і сніжної зими Володимир Панасович на санях добрався у райцентр. Туди йому зателефонували, що у селі важко хвора жінка. Голова швиденько завернув у лікарню і попросив направити у Пугачівку швидку допомогу. Лікар, котрий вислухав «SOS» голови, з глузливою іронією звернувся до нього:
— А хто ви будете: терапевт чи гінеколог?
— Я — голова колгоспу! — відрубав Яковенко.
— Ну, то ідіть і займайтеся своїми справами, — зневажливо порадив медпрацівник.
Та за мить він уже переосмислював сказане, бо Варвар ухопив за барки ескулапа, підняв і жбурнув у куток кабінету. Відтак не забарилася і швидка у село.

Купімо, майоре, автомати...
Варвару доводилося працювати з людьми, котрі самі або їх родичі були причетні до Української Повстанської Армії. Скажімо, дядько Олександра Суходольського був сотенним УПА, завклуб Грабовенко — стипендіант театральної студії, відсидів 7 років за приналежність до молодіжного крила ОУН, кращий бригадир Андріюк — двічі поранений, кавалер ордена Червоної зірки був теж в УПА. За приспану ідеологічну пильність Яковенка викликав начальник райвідділу УКДБ в Рівненській області майор Берест.
— Ти — колишній розвідник, — дорікнув голові майор, — навіщо тримаєш Андріюка бригадиром?
— Ну і що?
— Він був в УПА.
— Ну й що з того, що він був в УПА?
— Навіщо Грабовенка завклубом поставив? — не вгавав кадебіст. — Він був в УПА!
— Зате у нього орден Червоної зірки і два поранення! — правив своєї Варвар. А далі голова взагалі ошелешив майора Береста:
— Давайте, майоре, купимо їм автомати. І хай убивають замість того, щоб працювати на фермі чи у полі.
— Я доповім у райком партії, — верещав кадебіст.
— І доповідайте, — не відступав від свого товариш Яковенко. А згодом опоненти дійшли висновку, що буде краще, якщо колишні упівці працюватимуть у господарстві.
На 1 серпня 1971 року, коли Володимир здав пост голови правління колгоспу ім. Чапаєва, поголів’я ВРХ у господарстві складало 2070 голів, свиней — 1583. За роки його головування у Пугачівці збудовано цегельний завод на 6 мільйонів штук цегли у рік, консервний цех, птахокомбінат на 100 тисяч курей, будинок культури, шосейну дорогу, тваринницькі приміщення. За військову доблесть і сумлінну працю В.Яковенко нагороджений орденами Слави III ступеня, «Вітчизняної війни», «Знак Пошани», трьома медалями «За відвагу», медалями «За взяття Кенігсберга», «За взяття Берліна», «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.», двома срібними медалями Виставки досягнень народного господарства СРСР, знаком «Відмінний розвідник».

Та грім з отим Союзом!
Уже в шістдесяті роки люди, котрі серцем і душею занурювалися у глибини компартійної політики, зауважували численні порушення і навіть злочини, які творили владоможці. Одного разу Володимир Яковенко відмовився підписати одному начальнику «липовий» документ на 19 тисяч 600 карбованців. Та чи всі керівники могли протистояти чиновницькому диктату?..
У 1967 році у лісі зібралося 7 голів колгоспів, котрих пов’язувала не тільки господарська солідарність, а й дружні стосунки. Під час відвертої розмови запитували один одного:
— Куди ідемо? У Київ — вези хабара, їдеш у Москву — вези хабара.
Не дивно, коли через 24 роки розпався Радянський Союз, Володимир перехрестився і зрік:
— Та грім із ним, з отим Союзом! Держава, яка трималася на штиках, довго існувати не могла. До речі, — зауважив колишній голова колгоспу, — жоден комуніст не взяв у руки автомат і не пішов захищати ні КПРС, ні СРСР, ні завоювань Великого Жовтня.
Звісно, різкі судження й аргументи були не по носі багатьом районним начальникам, тому дехто з них побоювався Яковенка, дехто нишком підсиджував, дехто намагався не конфліктувати. Все-таки господарська кмітливість і його героїчне фронтове минуле важили тоді багато. Я ж хотів би звернути увагу на таке: з якою любов’ю він відгукувався про працівників колгоспу, розпитував про їх подальшу долю. На жаль, багато із них уже пішли з життя. Мабуть, Володимиру Яворському приємно було почути відгук Варвара про свого батька та односельців:
— Без твого батька, без Володимира Мельника колгосп імені Чапаєва не досягнув би успіхів. Там були залізні люди...
А на прощання Володимир Яковенко жителям Пугачівки, Боярки, Новин, Турецької Гори, усім знайомим з теплотою побажав:
— Будьте! В горі і в радості — будьте!..
А нещодавно із Харківщини надійшла сумна звістка: Володимир Яковенко помер.
Віталій ТАРАСЮК,
Млинів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору