Рівне:

Створення та просування сайтів

Колишнього гендиректора Хмельницькобленерго виправдано

Хмельницька область 30-лип, 2019, 08:399 prov 2 213
Справа колишнього гендиректора акціонерного товариства «Хмельницькобленерго» Шпака Олександра Леонідовича була закрита через відсутність складу злочину.
Цілеспрямованість, працьовитість, чесність та порядність разом з вимогливістю, принциповістю та відповідальністю завжди були притаманні заслуженому енергетику України. Сьогодні Шпак Олександр Леонідович є наставником багатьох студентів та викладачем Хмельницького національного університету.
До сучасної енергетики вій йшов складним шляхом. Спочатку навчався у «Львівській політехніці», далі була робота інженером в Науково-дослідному інституті міста Сєвєродонецьк. Після повернення на Хмельниччину став майстром «Хмельницьктепломережі», потім головним енергетиком«Хмельницькводоканалу». Далі був заступником генерального директора НВО «Катіон». У 1995-2017 роках у компанії «Хмельницькобленерго» обіймав посаду генерального директора. Олександр Леонідович завжди дотримувався своїх життєвих принципів: жити в ладу з совістю і завжди робити лише добрі справи. Траплялися ситуації, коли на запуск ТЕЦ було відведено лише тиждень, щоб встигнути запустити цукрозавод. Міг за добу поновити експлуатацію водонасосної станції, яка постраждала від пожежі, адже місту без води складно. Завжди Шпак О.Л. приймав виважені та професійні рішення, застосовував креативні підходи, часто виступав раціоналізатором, щоб домогтися вирішення нагальної проблеми.
Справжнє ж дітище О. Шпака – закрита трансформаторна підстанція «Прибузька». Цей об’єкт був вкрай необхідний Хмельницькому, бо за генеральним планом центр міста мав розбудовуватися і потребував нових енергетичних потужностей. Обласний центр мав трансформаторні підстанції, але навантаження зросло, тому вони вже не справлялися. Дотримуючись принципу, що будувати потрібно максимально якісно і перспективно, Шпак організував зведення підстанції, що не мала аналогів в Україні. Будувалася підстанція коштом єдиного інвестора, оскільки з 1995 року компанія «Хмельницькобленерго» приватизується, тому її активами заборонено користуватися. Кредит під заставу заморожених коштів теж не можна було взяти. Великою перемогою стало зведення закритої трансформаторної підстанції, що мала потужність 2х16 МВА. Об’єкт - приклад високого професіоналізму згідно світових стандартів, що вимагають розташовувати центр живлення в центрі навантаження. За допомогою «Прибузької» було підвищено надійність постачання електрикою споживачів, що мешкають у центрі міста, а також розвантажено підстанції 110 кВ “Центральна”, “Дубове” та “Заріччя”.
У 2016му році СБУ та Генеральна прокуратура звинуватили О. Шпака у розтраті 23 мільйонів гривень в процесі будівництва підстанції «Прибузька», а також у сепаратизмі. Виходить, що з виділеного 51 мільйона, який мав піти на купівлю обладнання для підстанції, Шпак немов би поцупив половину, а решту витратив на зведення унікального об’єкта. Таке звинувачення – то є справжній удар у спину, що боляче відгукнувся на родині Олександра Леонідовича.
Майже 3 роки тривала справа, але Шпак О.Л. був певен, що все з’ясується, адже в прозорості будівництва не сумнівався. Він знав, що кошторисна вартість підстанції подолала 3 держекспертизи. Слідство вбачало, що причиною зміни підрядника стали фінансові оборудки. Причина високих фінансових витрат полягала в тому, що обладнання для унікальної підстанції купувати необхідно виключно за кордоном і його цикл виготовлення охоплює 180 днів. Згідно українського законодавства, після перерахування валютних коштів протягом 90 діб, обладнання має бути поставлене. Якщо умова не виконується, то гроші повертаються, а покупець сплачує штраф, адже порушено валютне врегулювання. Щоб уникнути такого клопоту, перший підрядник відмовився виконувати роботу. Довелося шукати нового, який би погодився на штрафні санкції. Правоохоронні органи цю обставину не враховують.
Потужним адвокатам Юрію Кармазіну та Миколі Суховію довелося взятися за цю справу. Остаточно усі звинувачення з О. Шпака було знято після надання китайськими партнерами завірених копій документів, що засвідчували оплату та поставку обладнання. Правники запевняють: справу Шпака висмоктали з пальця. Перший допит довів, що звинувачення у фінансуванні сепаратизму в Криму теж абсурдні.
У жовтні 2018 року спеціалізованою антикорупційною прокуратурою Генпрокуратури України було закрито кримінальне провадження по звинуваченню О. Шпака, оскільки в його діях був відсутній склад злочину. Після перемоги правди та справедливості Шпак Олександр Леонідович повернув собі чеснеім’я заслуженого енергетика України.
О. Шпак вистояв супроти хибних звинувачень, став у стрій. Після захисту наукової дисертації він ділиться своїм величезним досвідом з майбутніми енергетиками, викладаючи у Хмельницькому національному університеті. Колеги з українських та закордонних компаній захоплюються підстанцією «Прибузька», адже об’єкт безперебійно працює, даючи життя багатьом новобудовам, розташованим у центрі Хмельницького.
Олександр Леонідович вдячний усім, хто повірив у його порядність, родині та друзям – за особливу підтримку, адвокатам та суддям – за професіональні дії та справедливість.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору