Рівне:

Створення та просування сайтів

Пайка металів

Порадниця 16-гру, 2019, 14:439 prov 1 182
Пайка металів відома з давніх-давен. Паяними металевими виробами користувалися в Вавилоні, Стародавньому Єгипті, Римі та Греції. Дивно, але за тисячоліття, що минули з тих пір, технологія пайки змінилася не так сильно, як цього можна було б очікувати.
Пайкою називається процес з'єднання металів за допомогою введеного між ними розплавленого сполучного матеріалу - припою. Останній заповнює зазор між сполучаються деталями і, застигаючи, міцно з'єднується з ними, утворюючи нероз'ємне з'єднання.
В інтернет-магазині витратних матеріалів ПАЙКА ЗАПОРІЖЖЯ представлено все для пайки широкої номенклатури.
Пайка металів

При пайці припой нагрівають до температури, що перевищує температуру його плавлення, але не досягає точки плавлення металу деталей, що з'єднуються. Стаючи рідким, припой змочує поверхні і заповнює всі зазори за рахунок дії капілярних сил. Відбувається розчинення основного матеріалу в припої і їх взаємна дифузія. Застигаючи, припой міцно зчіплюється з паяними деталями.
Відмінності пайки від зварювання
Паяне з'єднання за своїм виглядом нагадує зварне, проте за своєю суттю пайка металів радикально відрізняється від зварювання. Основна відмінність полягає в тому, що основний метал не розплавляється, як при зварюванні, а лише нагрівається до певної температури, значення якої ніколи не досягає температури його плавлення. З цієї основної відмінності випливають всі інші.
Відсутність розплавлення основного металу робить можливим з'єднання пайкою деталей найменших розмірів, а також багаторазове роз'єднання і з'єднання спаяних деталей без порушення їх цілісності.
Через те, що основний метал не розплавляється, його структура і механічні властивості залишаються незмінними, відсутня деформація деталей, витримуються форми і розміри одержуваного виробу.
Пайка дозволяє поєднувати метали (і навіть неметали) в будь-якому поєднанні один з одним.
При всіх своїх перевагах пайка все ж поступається зварюванні по міцності і надійності з'єднання. Через низьку механічної міцності м'якого припою, низькотемпературна пайка встик є нестійкою, тому для досягнення необхідної міцності деталі необхідно з'єднувати з перекриттям.
У наш час серед різних способів створення нероз'ємних деталей, пайка займає друге місце після зварювання, а в деяких областях її позиції є головними. Важко собі уявити сучасну IT-промисловість без цього компактного, чистого і міцного способу з'єднання елементів електронних схем.
Застосування пайки широко й різноманітно. Нею з'єднують мідні труби в теплообмінниках, холодильних установках і всіляких системах, що транспортують рідкі та газоподібні середовища. Пайка є основним способом кріплення твердосплавних пластин до металорізального інструменту. При кузовних роботах з її допомогою кріплять тонкостінні деталі до тонкого аркуша. У вигляді лудіння використовують для захисту деяких конструкцій від корозії.
Широко використовується пайка і в домашніх умовах. Нею можна з'єднувати між собою деталі з різних металів, ущільнювати різьбові з'єднання, усувати пористість поверхонь, забезпечувати щільну посадку втулки розбовтається підшипника. Скрізь, де використання зварювання, болтів, заклепок або звичайного клею з яких-небудь причин неможливо, важко або недоцільно, пайка, зроблена навіть своїми руками, виявляється рятівним виходом із ситуації.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору