Рівне:

Створення та просування сайтів

Страсна п’ятниця - найсумніший день в році для християн Західного та Східного обрядів

Головна 07-кві, 2023, 08:049 swet 3 728

Це остання п’ятниця Великого посту, цього дня на Голгофі розіп’яли Ісуса Христа, - день жалоби та спогадів про хресну дорогу від засудження до розп’яття. Христос в п’ятницю проданий Іудою за 30 срібняків, постав перед судом.

Римський прокуратор Понтій Пилат під час суду над Христом здійснив прийняте серед  юдеїв ритуальне обмивання рук в знак непричетності до здійснення вбивства: від того дня і до сьогодні є такий вислів «Я вмиваю руки…», що означає непричетність до якогось злочину. Також, вигук первосвященика Каяфи - «Кров Його на нас і дітей наших…», пов’язують із переслідуванням євреїв по всьому світу у різні часи та відомим Голокостом.


За синоптичними Євангеліями розп'яття Ісуса Христа відбулося 15 нісана. Нісан — перший місяць року у  єврейському релігійному календарі. Інша назва — Авів, що означає «весна». Євангеліст Іван проте, уточнює, що Ісус помер 14 нісана — в час коли жертвували ягнят у Храмі на свято Песах. Отож, сам Христос стає Агнцем Божим: «…Пасха наша, Христос, заколений за нас" - апостол Павло. 

Біблія каже, що розпуста Ізраїлю була настільки велика, що кров биків і ягнят вже не могла омивати їхні гріхи. Але "...так Бог полюбив світ, що віддав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто увірує мав Життя вічне..."

За євангелістами, Воскресіння Христа є виключно дією Бога, при якій не була присутня жодна людина, в чому і полягає таїнство віри для людини. Він згодом з'являється небагатьом і вибраним. На теренах України святкувати Великдень, як Воскресіння Ісуса, почали ще наприкінці першого тисячоліття, із запровадженням Християнства. 

Прихід, страждання і перемогу Сина Божого передбачено у різних текстах Старого Заповіту.

«… але Він був ранений за гріхи наші, за провини наші Він мучений був, – кара на Ньому була за наш мир, і ранами Його нас уздоровлено!» - прорік Ісая 700 років до народження Христа.

Страсті Христові дивитися українською онлайн в HD якості (eneyida.tv)

Світлана Коток, історик.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору