Рівне:

Створення та просування сайтів

Наближається найбільше християнське свято - Пасха

Головна / археологія - релігія / Актуально 29-бер, 2023, 14:559 swet 812
«Якщо мертві не воскресають, то «питимемо й їстимемо, бо завтра помремо!
Не давайте вводити себе в оману. Лихе товариство руйнує добрі звичаї.
 Отямтеся, поверніться до здорового глузду, як належить, і киньте грішити,
бо дехто з вас не знає Бога. Кажу це, щоб присоромити вас».
Перше Послання А. Павла до Коринтян

Наближається велике свято – Великдень або ж Воскресіння Христове. Це найдавніше християнське свято; головне свято богослужебного року, установлене воно на честь Воскресіння Ісуса Христа. Відомо, що його дата в кожен конкретний рік обчислюється за місячно-сонячним календарем.
 Цей день вважається днем Воскресіння Ісуса Христа і має ще одну назву — Пасха. Вважається, що це єдине свято, яке запровадив Сам Бог. Святкувати Пасху в Україні почали наприкінці першого тисячоліття з приходом християнства. 
 Українці дуже люблять Великдень і готуються до нього наперед. В Україні, як ніде, як і інші свята Великдень переплетене з різними обрядами та звичаєвістю, які прийшли з язичництва. На Великдень в Україні прийнято пекти паски з білою глазур'ю і фарбувати курячі яйця в різні кольори. Але «Царство Боже - це не  їжа і питво…», а Воскресіння Сина Бога Живого та надія людини на спасіння. 
Християни Західного обряду (протестанти та католики) Великдень у 2023 році відзначають на тиждень раніше - 9 квітня, а Православна Пасха 2023 відзначається 16 квітня.
Чому відрізняються дати православної і католицької Пасхи
Дата Великодня припадає на неділю першого після дня весняного рівнодення повного місяця. Чому ж розрізняються дати православної і католицької Пасхи, якщо місячний календар для всіх однаковий?
Дата Великодня є однією з причин розбрату між православною і католицькою церквами. Католики і православні використовують різні Пасхалії (методики обчислення дати Пасхи). Одна з відмінностей полягає в тому, що православна церква для визначення дати Пасхи використовує старий юліанський календар, а католики користуються новим григоріанським стилем.
У православ'ї днем весняного рівнодення вважають 21 березня за старим стилем - це 3 квітня в світському календарі. Тому православна Пасха відзначається не раніше 4 квітня.
Іноді дати Великодня можуть збігатися. Наприклад, у 2025 році і католики, і православні відзначать Воскресіння Господнє 25 квітня. Найчастіше дати розрізняються на один або два тижні.
 Звичайно, що віра – це дар Божий, який дається усім без винятку, тому-то соціологи характеризують людину не лише як «нomo sapiens», але й водночас як «homo religiosus».  
 Як сказано про Ісуса Христа, «Ось призначений Цей багатьом на падіння й уставання в Ізраїлі, і на знак сперечання» (Лк.2:34). Так і до сьогодні ці сперечання, скептики видають час-від-часу суперечливі, або й абсурдні факти, які не мають свого майбутнього. Усі знали, що Ісус сказав, що воскресне на третій день. Тому й приставили варту римських солдат біля гробниці. Також запечатали вхід державною печаткою Риму. Незважаючи на все це, три дні опісля, камінь, що стояв на вході, був відкоченим. Тіла не було, лише полотно залишилося у гробниці, складене, без тіла. Найперші версії, які поширились, що апостоли вкрали тіло, поки солдати спали. Хоча це малоймовірно. Гробницю охороняла ціла варта, а за сон на вартуванні їх чекала смертна кара. Та й зрештою, який то мав би бути колективний сон військових, щоб не почути гуркіт відкочування каменя та шум від виносу тіла?
Апостоли, які три роки були з Ісусом, бачили Його чуда, чули Його науки, та все одно з переляку повтікали, побоюючись за власне життя. Навіть Апостол Петро, який на тайній вечері твердо запевняв Христа, що ніколи не відречеться від Нього, не встояв. Але буквально через три дні ці налякані чоловіки вийшли на вулиці, безстрашно проповідуючи Воскресіння, незважаючи на гоніння, що посилювалися. Пізніше кожен з апостолів (окремо один від одного) був закатований і мученицьки убитий за проповідування Ісусового воскресіння. Люди готові померти за правду. Однак ніхто не буде вмирати за брехню.  
Християнські апологети вказують нам на ще одну цікаву деталь. У всіх історіях про воскресіння ключовими свідками є жінки. Як відомо, в єврейській та в римській культурі того часу жінки були позбавлені будь-яких прав, а їхні свідчення вважалися юридично недійсними. То чому ж тоді за наявності безлічі учнів-чоловіків, які стверджували, що бачили воскреслого Ісуса, все-таки першість новини про порожній гріб була надана найбільш ненадійним свідкам – жінкам?  
Ще одним дивовижним доказом Христового воскресіння є Туринська плащаниця.
У дослідженні плащаниці брали й беруть участь учені з усього світу — фізики, хіміки, історики, археологи тощо. Зокрема, етнологи вже з’ясували, що за своїм природним типом людина на плащаниці належить до іудеїв-сефардів. Вона мала зріст близько 180 см, а вік — між 30 і 45 роками. Крім того, криміналісти й медики звернули увагу на те, що відбитки на плащаниці вказують на людину, яка не просто лежить, а піднімається. Так, ознайомившись з матеріалами досліджень плащаниці, невіруючий професор Сорбони Овелаг занурився в глибокий роздум і раптом з просвітленим обличчям прошепотів: «Друже мій, Він дійсно воскрес!».
 Насьогодні - Ісус Христос найпопулярніша особа в світі. На тематику Християнства складено найбільше віршів, пісень, відзнято фільмів, написано картин та музичних творів. Його, як історичну особу та Пророка визнають мусульмани, також вважають за праотця - Авраама. 

Пасха – єдине Свято, яке запровадив Сам Бог » Провінційка - портал новин (provinciyka.rv.ua)

Світлана Коток, історик.
 
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору