Рівне:

Створення та просування сайтів

Французи проголосували проти ратифікації проекту конституції Євросоюзу

Україна і світ 02-чер, 2005, 15:429 prov 1 095
У неділю, 29 травня, на референдумі у Франції майже 55 відсотків населення країни проголосувало проти ратифікації конституції Євросоюзу.
Французи виявили високу активність під час голосування. За інформацією Міністерства внутрішніх справ Франції, явка виборців перевищила 70 відсотків. Президент Франції Жак Ширак, який до референдуму тричі звертався до громадян країни з закликом схвалити проект конституції, ввечері в неділю, коли вже було оброблено велику частину бюлетенів, виступив із короткою заявою в ефірі французького телебачення. Він визнав негативний підсумок голосування і відзначив, що тепер “Франції складніше буде відстоювати свої інтереси в Європі”.
На думку аналітиків, рішення французів було продиктоване побоюваннями, що загальноєвропейська конституція підірве добробут країни, надасть занадто великі повноваження органам влади Євросоюзу і спричинить ріст безробіття у Франції, оскільки створить умови для перенесення основних виробництв до країн Східної Європи, де ставки оплати праці набагато нижчі. Відмова французів ратифікувати проект конституції є також висловленням недовіри громадян країни до політичного курсу уряду.
Для того, щоб конституція Євросоюзу набрала чинності, нинішній проект повинен одержати схвалення всіх 25 країн-учасниць ЄС. На його підтримку вже висловилися дев’ять держав: Австрія, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Іспанія, Литва, Словаччина і Словенія.
Результат референдуму у Франції створює кризову ситуацію в Євросоюзі. Проте прем’єр-міністр Люксембургу, який наразі головує в ЄС, заявив ранком у понеділок, 30 травня, що процес ратифікації проекту конституції повинен тривати в інших країнах союзу. У найближчу середу, слідом за французами на те ж питання повинні будуть відповісти жителі Нідерландів. Однак опитування засвідчують, що вони також можуть “провалити” проект нової європейської конституції.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору