Рівне:

Створення та просування сайтів

Товариство незрячих у Рівному діє понад 50 років 13 листопада – Всесвітній день сліпих

Актуально 13-лис, 2008, 10:219 prov 1 981
Товариство незрячих   у Рівному діє понад 50 років  13 листопада – Всесвітній день сліпих


Це не свято. 13 листопада — це чи не єдиний день у році, коли сліпі люди можуть нагадати про себе та про свої проблеми.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість сліпих людей у світі становить близько 40 млн. людей. Сумна статистика, але щороку їхні “ряди” поповнюються ще на мільйон. В Україні людей, котрі живуть у “темному царстві”, нараховують понад 50 тисяч. Тому Всесвітній день сліпих – це можливість нагадати суспільству про проблеми, з якими чи не щодня стикаються незрячі люди.
Наприклад, у Рівному виходить так, що сліпа людина може пройти проїжджу частину лише у центральній частині міста – лише там встановлені відповідні світлофори. На інших вулицях без стороннього супроводу – вже зась.
Однак, як банально це не звучить, але “спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих”. Люди з вадами зору або небайдужі до їхньої проблеми громадяни самостійно створюють громадські організації, які покликані ставати на захист прав та інтересів незрячих, допомагати у медичній та фізичній реабілітації, турбуватися про добробут. Вперше така організація з’явилася 75 років тому – Українське товариство сліпих (УТОС). У Рівному УВП УТОС функціонує з листопада 1947 року. Підприємство звільнене від сплати податку на додану вартість, від податку на прибуток, на землю, від комунальних податків. На підприємстві практикується переведення людей із вадами зору на виробництво, яким колись займалися виключно зрячі. І незважаючи на всі труднощі, з якими доводиться стикатися, підприємство збереглося. На сьогодні сліпі люди вдаються до нетрадиційно для підприємства виробництва – парафінових свічок, щіток для побілки, робочого спецодягу – все це виготовляють працівники УТОСу.
Окрім того, при товаристві діє бібліотека, де є книги, надруковані шрифтом Брайля. Також інвалідам із зору доступні музика, театр. Фізична культура та спорт також є невід’ємною складовою реабілітаційного процесу.
Незрячі люди доводять не лише самим собі, але й усьому суспільству, що навіть якщо людина не бачить, вона здатна самореалізуватися у цьому перемінному, і іноді такому жорстокому та байдужому світі.
Микола КИРИЛЬЧУК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору