Рівне:

Створення та просування сайтів

У Державному архіві області відкрилась виставка документів «Українська революція 1917-1921 рр.

Останні новини 26-січ, 2009, 13:199 prov 1 209
21 січня 2009 р. в Державному архіві Рівненської області відкрилась виставка документів «Українська революція 1917-1921 рр. в документах державних архівів України», присвячена подіям, пов’язаним зі спробами встановлення політичної незалежності України. На виставці представлені копії архівних документів «Українська революція 1917-1921 рр. в документах державних архівів України», оригінали яких зберігаються в Центральному державному архіві громадських об’єднань, Центральному державному архіві вищих органів влади і управління, Центральному історичному архіві м. Львова, Галузевому державному архіві Служби безпеки України. Документи виставки характеризують історичний перебіг подій 1917-1921 рр. Серед них: закони Центральної Ради та УНР, закони та постанови Кабінету Народних Міністрів, накази гетьмана П. Скоропадського, голови Директорії С. Петлюри, спрямовані на поновлення та захист української державності; наказ отамана В. Оскілка про військові здобутки армії УНР та підвищення бойового духу; протоколи засідань Ради та Кабінету Народних Міністрів УНР про становище на фронті, переведення годинників та встановлення єдиного часу в Україні, постачання громадянами УНР одягу та білизни на потреби армії, виділення коштів для потреб Військового міністерства.
Інтерес для відвідувачів представляють документи, пов’язані з участю представників УНР у Паризькій конференції. Зокрема, заява делегації Директорії до французького уряду про стан в Україні та допуск на світову конференцію, а також звернення до учасників конференції з обґрунтуванням необхідності визнання незалежності УНР. Цікаву інформацію містять листи М. Грушевського, В. Винниченка, командирів окремої кінної дивізії армії УНР про становище в Україні та потребу підтримки у боротьбі за державність «Великих держав». Досить змістовним та інформативним є повідомлення уповноваженого Начальної Команди Австро-угорської армії при українському уряді, у якому представлені характеристики політичних діячів України.
На виставці також розміщені копії фотодокументів 1917-1926 рр. з Центрального державного архіву кіно-фото-фонодокументів. Це фото Першого українського з'їзду селян, з’їзду Вільного козацтва і Всеукраїнського селянського союзу; делегатів 8-ї сесії Центральної Ради з М. Грушевським, Всеукраїнського з’їзду селян-хліборобів від Волинської губернії з колишнім царським генералом П. Скоропадським; сотні січових стрільців, голови Директорії С. Петлюри, його родини та ін.
Загалом виставку складають понад 40 документів, різних за видами та носіями.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору