Рівне:

Створення та просування сайтів

ЗА НОБЕЛЬСЬКИМИ ПРЕМІЯМИ – КРОКОМ РУШ!

Новини регіону 18-сер, 2005, 16:449 prov 1 814
Все-таки ми його дочекалися. Другий Всеукраїнський фестиваль гумору “Лауреат Нобельської премії” готується до зустрічі своїх учасників і гостей. Проходитиме він у Нобелі Зарічненського району 20 – 21 серпня нинішнього року.
Торік Всеукраїнський фестиваль гумору “Лауреат Нобельської премії” “пробуксував”. Хоча мав проходити згідно з Положенням щорічно... Запитаєте, чому? Це свято дотепного і гострого слова, влучного пісенного та сценічного жарту, карикатури... Словом, колючий мистецький захід, до якого зі спокійною душею можуть ставитися лише чесні та порядні люди і мають його всіляко підтримувати. У тому числі й влада.

Перший відбувся при кучмівському режимі лише тому, що той режим не встиг “розкусити”, що це за штука і з чим її їсти. Якби встиг, обов»язково заборонив би. Адже чути сміх на свою адресу тодішня влада аж ніяк не погоджувалася. Але проґавила момент і змушена була проковтнути гірку пігулку. Другий мав відбутися... напередодні президентських виборів. Зрозуміло, тій команді було тоді не до сміху. Вона кинула всі матеріальні та людські ресурси на свою перемогу. Проте ні перемоги не здобула, ні гумору не пошанувала.
Засновниками свята гумору є райдержадміністрація та райрада Зарічненського району, обласна письменницька організація та народний депутат України Олександр Абдуллін. Письменники та парламентар тодішньої влади не боялися. Що ж до керівників виконавчої та законодавчої влади району, то й тут знайшлися люди, котрі шанували й шанують український гумор, як-от голова райради Віталій Сарич, котрий є головою оргкомітету. Нині до нього прилучилися нові члени в особах начальника управління культури облдержадміністрації Петра Давидюка, інших представників нової влади.
Відомо, що ідея проведення “Лауреата Нобельської премії” належить письменнику, доктору філологічних наук з Києва Григорію Штоню. Він був членом журі фестивального конкурсу. Цього разу він знову приїде в Нобель. А членами журі є відомі письменники, мистецтвознавці, представники інших професій, яких зможете побачити на фестивалі. А ось серед учасників будуть насамперед переможці попереднього фестивалю: байкар Петро Красюк, народний артист України Анатолій Паламаренко, заслужена артистка Автономної Республіки Крим Наталя Брежань, юний читець Ілля Лаба, Раїса Цапун... Додасться, сподіваємося, до цього гарного гурту й народна артистка України Неоніла Крюкова, відомий художник-карикатурист Анатолій Василенко, інші майстри гумору. Тож буде кого і що послухати, на кого подивитися.
Письменники-гумористи з Рівненщини теж візьмуть участь у фестивалі. І Ростислав Солоневський, і Леонід Куліш-Зіньків, і ваш покірний слуга, і Іван Кидрук, і Роман Демчук, і Микола Кащук вже відгукнулися на запрошення. Жаль лишень, що не дожив до другого фестивалю гумору Володимир Грабоус...
Цьогоріч, на відміну від першого фестивалю, коли письменники-гумористи нагороджувалися “За кращу сатирично-гумористичну книгу ХХІ століття” п»ятьмастами гривнями премії, переможці в усіх номінаціях отримають однакового розміру грошову винагороду, плюс медаль і Диплом. Все інше, гарантоване Положенням фестивалю, залишається незмінним: і права, і обов»язки лауреатів Нобельської премії, і концерти, і екскурсії, і пригощання, і ночівля...
Фінансування взяли на себе засновники фестивалю. Не залишилася осторонь і нова обласна влада. В успіхові другого Всеукраїнського фестивалю “Лауреат Нобельської премії” ніхто не сумнівається. Наш байкар-старійшина Петро Красюк каже: “Гумор – це коли не хочеш плакати. А я хотів би не плакати. Село ж Нобель має стати столицею українського гумору”. Анатолій Паламаренко додає: “О, такого села, як Нобель, ще треба пошукати. Як тут люблять гумор!”.
Сміймося, бо ми того варті!
Юрій БЕРЕЗА,
письменник-сатирик, учасник першого Всеукраїнського фестивалю гумору “Лауреат Нобельської премії”.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору