Рівне:

Створення та просування сайтів

Експерти очікують падіння гривні до 10 грн/$ Слабка економіка не може мати сильної валюти

Газета СВ 05-лют, 2009, 12:569 prov 1 297
Девальваційний потенціал гривні дозволяє очікувати послаблення курсу української національної валюти нижче рівня 10 грн./дол.
Так вважає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.
“Очевидно, ми й надалі будемо спостерігати девальвацію української гривні. Важко зараз сказати — чи буде це плавна девальвація. Не виключаю того, що українська гривня має потенціал для того, щоб пробити психологічну позначку 10 грн./дол.”, — сказав він на прес-конференції.
За його словами, реалістичні орієнтири середньорічного курсу в поточному році знаходяться на рівні 9,5-10 грн./дол.
“Слабка економіка не може мати сильної валюти”, — підкреслив Бураковський.
У зв»язку з цим він наголосив на важливості збереження фінансування України з боку Міжнародного валютного фонду.
Говорячи про ймовірні дії Національного банку України, Бураковський зазначив, що регулятор продовжить свої інтервенції на міжбанківському валютному ринку, але тільки з метою корекції коливань ринкового курсу.
Разом з тим, за його словами, багато в чому курсові перспективи гривні залежать від ситуації з відпливом капіталу з країни, на тлі ослаблення інвестиційної активності.
Щодо девальвації гривні наприкінці 2008 року, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій зазначив, що вона на 30-35% визначалася спекулятивними факторами.
Курс долара на міжбанку в 2009 році знизився на 1,24% (з 8,05 грн./дол.), що відповідає зміцненню гривні на 1,26% — до 7,95 грн./дол.: для підтримки національної валюти Нацбанк продав на міжбанку понад 1,4 млрд. дол. Офіційний курс гривні в 2009 році утримується на рівні 7,7 грн./дол.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору