Рівне:

Створення та просування сайтів

ІГУАНИ – РОЗУМНІШІ ЗА КОТІВ І СОБАКстверджує природолюб Сергій Жигалюк

Суспільство 03-лис, 2005, 12:369 prov 1 657
Багато людей не уявляють свого життя без сусідства чотириногого друга. Тому й тримають у своїх домівках котів, собак, папуг чи мовчазних рибок в акваріумах. Сьогодні такими жителями міських квартир нікого не здивуєш. А от коли заходиш у звичайну рівненську кімнату і на тебе пильним і недовірливим поглядом дивиться ящірка-ігуана, стає трішки, м»яко кажучи, моторошно…
Та зовсім не моторошно власнику цих екзотичних тваринок Сергію Жигалюку. Адже він – природолюб із дитинства, а до плазунів завжди відчував особливий потяг. І коли йому подарували маленького і хворобливого Цезаря, надії на виживання якого ніхто не мав, Сергій із усією своєю силою, уміннями та майже батьківською любов»ю взявся виходжувати тваринку. І зусилля його виявилися немарними. За п»ять років гордий і величний Цезар змужнів, виріс і став улюбленцем усієї родини Жигалюків. Не меншим авторитетом, особливо в доньки пана Сергія, користується і Цезарева подружка, ніжна і зовсім ручна Сара.
– Ігуани – холоднокровні тварини, тому багато хто вважає, що тупі, – говорить Сергій Жигалюк. – Насправді ж вони нічим не поступаються ні собакам, ні котам. А як на мене, то й значно розумніші. Пригадується випадок, свідком якого мені довелося бути. У Цезаревій клітці на спіральному шнурі висить лампа, під променями якої він гріється. Одного разу вона була надто піднята вверх і, очевидно, тваринці стало холодно. Цезар піднявся на задніх лапах, а передніми вхопився за лампу, масою свого тіла тягнучи її донизу. Опускав, допоки лампа не стала в такому положенні, щоб йому було зручно, комфортно, а головне – тепло. Після цього задоволена тваринка знову вляглася на своє улюблене місце.
Ігуанам, батьківщиною яких є Південна Америка, для нормальної життєдіяльності та розвитку на нашій території головне отримувати належну кількість світла і тепла. Так, Сара, яка у квартирі Жигалюків не обмежена стінами клітки, облюбувала собі місце на батареї. А живучи в природньому середовищі, ігуани знаходять високі дерева, гілки яких звисають над водою. Цілий день гріючись на сонці, зачувши небезпеку, вони стрибають у воду, де почувають себе не менш впевнено, аніж на суші. Адже, попри свою інертність на перший погляд, коли ігуана почне бігти, людина її не наздожене.
Як і люди, всі ігуани зовсім не схожі між собою. Вони різні за поведінкою, смаками, характером. Так, Сара полюбляє капусту, моркву, яблука. З ними в організм ігуани потрапляє рідина, тому води Сара, на відміну від самця, взагалі не п»є. Цезар постійно потребує сирого м»яса. Універсальна їжа для обох вихованців Сергія Жигалюка – варені яєчні білки, якими Сара залюбки смакує з рук усіх домашніх. Цезар же ніколи не опуститься до того, щоб приймати їжу від когось, він усе робить самостійно. Причому, годувати ігуан достатньо одного разу на день.
У наших краях ігуани – екзотика. У Рівному, крім Сергія Жигалюка, є двоє людей, які наважилися тримати цих екзотичних тварин у своєму домі. А от на батьківщині цих ящірок ігуани поміж іншим є продуктом харчування. Їхнє м»ясо в Нікарагуа церква дозволяє споживати навіть під час Великого посту. Воно прирівнюється до риби. М‘ясу ігуани приписують мало чи не фантастичні якості. Зокрема, вважається, що воно піднімає сексуальну потенцію у чоловіків.
Та поміж тим, думаю, пересічний українець їсти ігуан не стане – надто дороге задоволення. Та й навряд чи багато знайдеться у нас ентузіастів, які б захотіли мати у своїй квартирі таких ящірок. Навіть сам Сергій Жигалюк не рекомендує цього робити, говорить, що це дуже серйозний звір – Цезаря пан Сергій наважується брати до рук, лише попередньо одягнувши рукавиці.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору