Рівне:

Створення та просування сайтів

Вступ до ВНЗ тільки через Зовнішнє незалежне оцінювання

Головна 11-бер, 2009, 15:199 prov 2 505
Цього року в Україні вдруге відбудеться масштабне зовнішнє незалежне оцінювання. Вступ до вищих навчальних закладів буде можливим лише при наявності сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти.
«Зовнішнє незалежне оцінювання» — звучить жахаюче, проте якщо його не пройдеш, то шлях до ВНЗ тобі закритий. Вже другий рік поспіль проходження одинадцятикласниками тестів ЗНО обов’язкове, принаймні з української мови та літератури. Проте цього року для школярів певною мірою полегшили процес підготовки до ЗНО. Якщо раніше навчальний рік для випускників тривав до 30 травня, а тести ЗНО розпочиналися з 22 квітня, і процес підготовки, та й самі тести, співпадали з навчанням у школі, то у 2009-му навчальний рік для одинадцятикласників закінчиться до 1 травня.

Водночас, як повідомив начальник міського управління освіти Віталій Новак, визначений орієнтовний графік: 29 травня в одинадцятикласників відбудеться останній дзвоник, а 20 червня — випускний вечір. З 6 травня по 5 червня вони будуть здавати обрані предмети у вигляді зовнішнього незалежного тестування, а його результати зарахують як державну підсумкову атестацію.
Також у порівнянні з минулим роком збільшилася кількість предметів, з яких можна складати зовнішнє незалежне оцінювання, і кількість предметів на одну особу, які можна здавати одночасно. Якщо минулого року учень міг скласти тести ЗНО не більше, як з трьох предметів, то цього року ліміт збільшився до чотирьох. Як і раніше, написання тестів з української мови і літератури є обов’язковим, до цього ще можна обрати три предмети, серед яких: історія України, математика, біологія, географія, хімія, фізика, англійська, німецька, іспанська та французька мови. Реєстрація бажаючих взяти участь у ЗНО закінчилася 3 березня, а додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання вже не буде, і тим, хто не встиг зареєструватися, доведеться чекати наступного року. Також до 1 листопада 2008 року ВНЗ встановили власні правила зарахування абітурієнтів, але певні обмеження для всіх однакові, а саме: для вступу у ВНЗ приймаються лише сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання не нижче, ніж з 124 балами. Фахівці стверджують, що не варто хвилюватися і сприймати тести ЗНО як бажання завалити майбутніх абітурієнтів, адже це створено для полегшення навчального процесу і для більшої об’єктивності оцінки знань кожного учня. Готуватися до ЗНО потрібно ретельно і не обов’язково за допомогою репетитора, адже школяреві під силу осягнути матеріали навчальної програми за шкільними підручниками, додатковою літературою, за допомогою інтернету та, зрештою, звичайних зразків тестування, які доступні кожному.
Цього року зовнішнє незалежне оцінювання відбудеться:
Історія України — 6 травня.
Біологія — 8 травня.
Фізика — 12 травня.
Географія — 15 травня.
Українська мова та література — 19 травня.
Математика — 26 травня.
Іноземна мова (англійська) — 2 червня.
Німецька, французька, іспанська — 3 червня.
Хімія — 5 червня.
А сертифікати всі учасники тестування отримають до 27 червня.
Додаткову інформацію про все, що стосується зовнішнього незалежного оцінювання, можна знайти:
Та за телефонами:
8-800-502-43-30 — гаряча лінія Українського центру оцінювання якості освіти.
8 (032)242-26-60 — гаряча лінія Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.
Вікторія РИЧКО,
Сергій БАГРЯНИЙ, Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору