Рівне:

Створення та просування сайтів

Агентства нерухомості: нас мало, але ми в тільняшках

Газета СВ 12-бер, 2009, 15:549 prov 1 334
З 2008 року проблем побільшало у всіх. Особливо у сфері нерухомості. Підсумок роботи ріелторських агентств за рік зробила Асоціація фахівців з нерухомості України (АСНУ — громадська некомерційна організація, яка об’єднує професіоналів на цьому ринку). Цифри невтішні, але прагнення сподіватися на краще лишилося.
В минулих роках зросла популярність на різноманітні тренінги, які були присвячені проблемі особистісного зросту, де говорилося – беріть кредити і живіть для власного задоволення. Що ж робити тепер? Відповідь одна – просто крутіть педалі. Така фраза прозвучала на прес-конференції АСНУ. І саме вона чи не найкраще характеризує теперішню ситуацію на ринку нерухомості і не тільки.
Як повідомила керівник Рівненського регіонального відділення АСНУ Анджела Михайлюк, за 2008 рік зі 135 агентств нерухомості на ринку Рівного залишилося 45 (22 з них входять до АСНУ). Пішла з цього ринку значна кількість ріелторів різного рівня. Залишилися найстійкіші.
В середньому ж по Україні, за словами віце-президента АСНУ Сергія Злидня, зникло від 50 до 70% агентств нерухомості. Скоротилися об’єми продажів, знизилися ціни на житло. Загальна кількість зменшення вартості по Києву одного метра квадратного – 30%. „Складно назвати точні цифри за цінами. Але рух униз якщо й продовжуватиметься, буде незначним. Весна трохи зупинила це зниження, і якби не коливання долара, вже була б певна стабільність. Ми оптимістично налаштовані на осінь”.
Вартість нерухомості у Київській області на сьогодні складає на первинному ринку 14-15 тис. грн./м2. На вторинному ринку – 1,3 до 5 тис. дол./м2.
У Рівному середня вартість однокімнатної квартири – від 27 до 40 тисяч доларів. Нижча ціна – це одиничні випадки, коли комусь необхідно терміново продати житло. Але сьогодні трапляються ситуації, коли банківські працівники штучно знижують ціни на нерухомість. Об’єкти за найнижчими цінами неможливо навіть подивитися.
За прогнозами фахівців АСНУ, дороге якісне елітне житло в ціні падати не буде. І хоч нерухомість на сьогодні не продається, попит на неї є.
Як правило, нестандартний вид ексклюзивного ліфта, помножений на високу його якість та ін. «провокуют» забезпечених людей, що люблять комфорт, купувати дорогі стеклянные лифты.
Також Сергій Злидень вказав на ще одну проблему, яка може очікувати нас у майбутньому: “В кожного ріелтора є як мінімум 2-3 клієнти з грішми, які поставили перед ним завдання купити вигідні квадратні метри. Склався певний сегмент людей, які хочуть на цьому заробити. З’явився елемент відкладеного попиту. Будівництво заморожене, дефіцит квадратних метрів росте. Відкладений попит теж росте, а пропозиції не накопичуються. Коли гроші вихлюпнуться на ринок, ціни зростуть. І може виникнути ще одна криза, але у зворотному напрямку”.
Марія ЗОЗУЛЯ, Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору