Рівне:

Створення та просування сайтів

Поліссю загрожує повінь

Кримінал 16-бер, 2006, 13:239 prov 1 061
З наближенням весняного потепління пріоритетним завданням служби порятунку МНС постає захист людей і територій від можливих паводків. І хоча, судячи з прогнозів гідрометеослужби, зима ще не збирається залишати Україну, фахівці МНС вже зараз проводять комплекс заходів щодо забезпечення надійного захисту населення та територій Рівненщини від можливої повені.
Особлива увага рятувальників прикута до північних районів області. Зокрема, в Зарічненському районі в разі весняної повені в зону можливого підтоплення потрапляють 14 населених пунктів з майже 10 тисячами осіб.
На щастя, протягом останніх років внаслідок негоди надзвичайних ситуацій на території району не виникало, в середньому вода підтоплювала до 12 житлових будинків. Головної проблеми рятувальникам МНС тут завдавав товстий шар криги, що утворювався на річках району. Так, минулого року внаслідок льодових заторів на річці Стубла рівень води піднявся більше як на один метр і щогодини збільшувався. В зоні реальної небезпеки опинилися 35 будинків, у яких проживало 104 чоловіки. Упродовж двох днів у надзвичайно складних умовах бійці МНС здійснили більше 125 підривів, завдяки чому вдалося звільнити від льодових заторів понад 1900 метрів русла річки Стубла та міст.
Цього року лід, товщина якого становить 80 сантиметрів, також серйозно загрожує чотирьом мостам Зарічненського району.
З метою захисту місцевого населення та сільськогосподарських угідь від наслідків можливої повені на території району збудовано дамби довжиною понад 286 кілометрів. На виконання розпорядження районної адміністрації щодо безпечного проходження повені на річках щоденний нагляд за рівнем води здійснюють 10 постів районного управління меліорації. Разом з тим, у режимі постійного чергування знаходяться 75 фахівців райавтодору, меліорації і місцевих рятувальників, 75 човнів та 10 одиниць інженерної техніки. Забезпечено резерв палива та необхідний запас сипучих матеріалів.
За словами начальника сектора ГУ МНС України в Рівненській області Сергія Ткачука, готовність органів місцевої влади та відповідних структур Зарічненського району до пропуску весняної повені задовільна.
Однак перевірка виявила низку серйозних проблем у захисті населення та територій Зарічненського району від можливої повені. Так, 7 населених пунктів не огороджені дамбами і знаходяться в зоні ризику підтоплення. Крім того, парк інженерної техніки місцевих підприємств вже 15 років не оновлювався. На жаль, на ці потреби кошти з державного бюджету не передбачені. Що ж, залишається сподіватися на наполегливість керівництва місцевих органів влади та відповідних організацій, які зі свого боку зробили все можливе, щоб повінь 2006 року не зашкодила населенню Зарічненського району.
Віктор Козак,
помічник ­начальника ГУ МНС
України в ­Рівненській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору