Рівне:

Створення та просування сайтів

ДЕЩО ПРО ПЕРШЕ КВІТНЯ

Новини регіону 06-кві, 2006, 11:439 prov 1 970
Кого хоч раз у житті не вітали з першим квітня, хто не отримував цього дня від знайомих звістку, якій повірив і яка виявилась першоквітневим жартом? Хто сам не вдавався до подібних кпинів? Якщо він був вдалим, ви, мабуть, сміялися разом із наївним слухачем. А частіше – без нього...
Дізнатися про історію цього свята, а швидше, звичаю, було б цікаво, чи не так? У пресі час від часу давали абсолютно протилежні пояснення. Та, як свідчать історичні факти, ця традиція веде походження від святкування... Нового року. В старовину більшість народів Європи вважали, що новий рік починається з пробудження природи, з початку весни. Такі були язичницькі поняття.
Починаючи з VII століття, католицька церква у всій Західній Європі почала відзначати Новий рік 25 березня, в день Благовіщення. Прийнявши це свято, нащадки давніх германців одночасно продовжували відзначати його 1 квітня. Однак церква за допомогою державної влади оголосила війну цьому язичницькому народному звичаю, і на вогнищі інквізиції нерідко палали жартівники-дотепники, які, звичайно, в своїх жартах згадували і представників церковної ієрархії.
В багатьох країнах, зокрема в Англії, цей день був проголошений святом дурнів. І, звичайно, він став обов’язково робочим днем. Привітання з першим квітня носило глузливий характер, і людей, які сприймали цей день як свято, обдурювали.
У Франції було інакше. Там родичам дарували новорічні подарунки і 1 січня, і 1 квітня. Це зафіксовано у багатьох історичних романах. Але згодом, коли суспільство стало більш культурним, гуманним і цивілізованим, глузливі поздоровлення 1 квітня перетворились на доброзичливі жарти і розіграші.
Минули віки, про Новий рік на перше квітня вже давно забули, але жарти, веселі розіграші залишилися, і 1 квітня вціліло не як день дурнів, а як день сміху, дотепів. По Україні цей звичай розповсюдили, звичайно, одесити. І тепер, здається, по-справжньому 1 квітня святкують лише в Одесі. Там цей день проголошено загальноміським святом Гуморини. Там у цей день дотепи на вулицях, у трамваях, десятки концертів з відповідним репертуаром.
Вже давно такі науки як філософія, психологія, медицина, нейрофізіологія, фізіогноміка, френологія і навіть хіромантія доводять, що сміх, радість, гарний настрій, приємні враження сприяють збереженню фізичного здоров’я людини або її видужанню, примножують її сили, окрилюють її.
Світлана Коток,
Сарненський район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору