Рівне:

Створення та просування сайтів

ЧОМУ У СИНА ІНШЕ ПРІЗВИЩЕ?

Гніздечко 20-кві, 2006, 10:099 prov 1 556
Шановна редакціє “Провінційки”! Із величезним задоволенням завжди перечитую вашу газету. Особливо вона подобається тим, що на її сторінках можна отримати різноманітні поради. Хочу звернутися і зі своєю проблемою. Я вдруге вийшла заміж. Мій шестирічний син знає і називає татом другого чоловіка. Як правильно повести себе і пояснити дитині, чому в нього інше прізвище?
Оксана П.,
Сарни.
Відповідає психолог Наталія Миронець:
– Наскільки я зрозуміла, Ви одружилися вдруге, коли син був дуже маленький, тож він не відчув втрати батька. І так виглядає, що Ви вирішили, що для сина було б краще не підтримувати контакт із кровним батьком (бо інакше б він знав його прізвище). І зараз, напевне, він пішов до школи, де почав ідентифікувати себе зі своїм прізвищем, після чого в нього й виникло це питання.
Для багатьох розлучених батьків цей момент буває важким не тільки тому, що вони турбуються про те, як розповідь сприйме дитина, а ще й тому, що старі загоєні почуття, що залишилися після розлучення, можуть піднятися назовні.
Тому однією з важливих речей під час розмови буде навіть не те, ЩО Ви скажете своїй дитині, а ЯК це скажете, які емоції вкладете у свою відповідь. Тож, якщо Ваше ставлення до цього буде нейтральним, як до того, що давно залишилося в минулому, якщо не будете пригадувати хто був правий, а хто ні, то Ваш емоційний стан буде досить спокійним і впевненим, і саме так це сприйме дитина. Ви передасте їй впевненість у тому, що її життя ніяк не зміниться від того, що вона дізналася, і Ваш син сприйме цю бесіду значно легше.
Розмову краще почати не різко, а підготувати дитину до неї. Наприклад, коли дивитесь якийсь фільм, де (безболісно) розлучаються батьки через свої якісь непорозуміння, але діти при цьому не страждають. Можна звернути увагу дитини на те, що іноді так трапляється, що батьки розлучаються, проте вони не перестають любити своїх дітей менше – ось те, що є основною причиною для переживання дітей (що вони втратять любов батьків або, що вони є причиною розлучення). Тож, якщо Ви звернете увагу на ці моменти, розповідь буде менш травмуючою як для Вас, так і для сина. А “ЩО” саме сказати краще, Ви самі інтуїтивно відчуєте, головне – не вдаватися в подробиці розлучення. Це не полегшить сприйняття дитиною того, що сталося. Краще буде, якщо пояснення буде дуже просте.
Підготувала Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору