Рівне:

Створення та просування сайтів

ХОРОМ СПІВАЄТЬСЯ КРАЩЕ

Актуально 11-травня, 2006, 15:149 prov 1 182
Цьогорічний початок травня для краян видався напрочуд теплим. І не лише погодою. Тепло своїх юних душ привезли учасники ІХ Міжнародного фестивалю дитячого та молодіжного хорового співу “Весняні дзвіночки”. Чотири дні всяк із нас мав нагоду послухати та помилуватися прекрасними голосами юних виконавців з України, Білорусі, Росії, країн Прибалтики та Польщі.
На урочисте відкриття Міжнародного фестивалю в актову залу Рівненської музичної школи №2 прибули хорові зірки-колективи. Тут і хор дитячої студії “Піонерія” з Москви, і польський “Амісиs” з Краснистава, і камерний молодіжний “Аkkolada” з Риги, і зразковий “Журавачка” з білоруського Молодечного, і хор хлопчиків та юнаків державної академічної чоловічої хорової капели імені Л. Ревуцького з Києва… Тут, звичайно, й наші земляки – зразковий хор “Унісон” та хор учнів молодших класів із музшколи №1 імені М. Лисенка, хор студії педпрактики музучилища РДГУ “Пролісок”, “Жайворонок” палацу культури “Хімік”, “Аве Марія”, “Камертон” та “Фантазія” з музшколи №2, хор молодших класів Здолбунівської музшколи.
Журі фестивалю очолив заслужений діяч мистецтв України, доцент Національної музичної академії імені П. Чайковського, диригент державної академічної чоловічої хорової капели ім. Л. Ревуцького Юрій Курач. Програма фестивалю виявилася насиченою. Поряд із обов’язковими конкурсними двотурними виступами дитячих та молодіжних хорів були їхні концерти в храмах обласного центру, залі органної та камерної музики, на майдані Незалежності, участь в урочистому мітингу з нагоди Дня Перемоги, майстер-класи.
— Бурю овацій викликав у слухачів – відвідувачів Свято-Воскресенського собору та зали органної й камерної музики своїм талановитим співом хор хлопчиків та юнаків державної академічної чоловічої хорової капели імені Л. Ревуцького під керівництвом заслуженої артистки України Аїди Зайцевої, — не приховує свого захоплення член організаційного комітету фестивалю, начальник управління культури й туризму Рівненського міськвиконкому Андрій Ткачук.
Чи не кожен учасник фестивалю має велику творчу біографію. Наприклад, російська “Піонерія” народилася в 1952 році й понад 50 років її художнім керівником був академік і композитор Г.Струве. Свої творчі набутки і в хорових колективів нашого краю. Як ось “Аве Марія” з музичної школи №2. Йому вже майже 40 років. Переможець низки всеукраїнських і міжнародних конкурсів та фестивалів. Його гастрольні шляхи-доріжки пролягали Росією, Естонією, Білоруссю, Латвією, Болгарією, Польщею, Німеччиною, Чехією, Францією…Не випадково “Аве Марія”, де художнім керівником заслужений працівник культури України Марія Гончарова, є засновником і співорганізатором “Весняних дзвіночків” та переможцем рейтингу “Золота фортуна”.
Відтак, творче суперництво було і красивим, і впертим. Журі фестивалю не раз потрапляло в непросту ситуацію під час визначення кращих хорових колективів. Та все ж переможці визначилися. Гран-прі виборов хор хлопчиків та юнаків державної академічної чоловічої хорової капели імені Л. Ревуцького (м. Київ, Україна).
Юрій БЕРЕЗА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору