Рівне:

Створення та просування сайтів

Від експертів нічого не приховаєш

Кримінал 11-травня, 2006, 15:199 prov 996
Прикру пригоду, яка відбулася два роки тому, мешканець Дубенщини Микола, певно, запам’ятає на все своє життя. Чоловік продав автомобіль порядним на перший погляд людям, які відразу заплатили власнику автомобіля 62 купюри по 200 євро. Радість чоловіка була зрозумілою: все-таки більше 12 тисяч європейської валюти одержав. Але коли справа дійшла до того, щоб їх обміняти, виявилося, що всі гроші фальшиві.
Розкриттям подібних злочинів займаються не тільки оперативники. Досить суттєву допомогу їм надають такі фахівці, як експерти-криміналісти. Вони помічають найменші зачіпки, які залишаються на місці злочину: волосся, відбитки пальців чи ще якусь дрібничку, не помітну на перший погляд звичайній людині.
Працівники науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС проводять багато експертиз у різних галузях, але серед актуальних нині тем є махінації із грошима та бензином.
— Зараз на території області часто працівники міліції вилучають з обігу купюри з ознаками явної підробки, — розповідає начальник відділу криміналістичних експертиз Олег Костюк. — Серед гривень найчастіше підроблюють купюри номіналом 20, 50 та 100 гривень. Євро ж копіюють номіналом 50, 100, 200. А серед доларів найбільше «дістається» сотні, яку найчастіше полюбляють фальшивомонетники.
Тож громадянам слід знати, що, обмінюючи гроші у валютників чи випадкових перехожих, вони наражаються на небезпеку бути ошуканими. Олег Костюк радить краще користуватися банками чи обмінними пунктами, бо, за його словами, у зв’язку з розвитком комп’ютерних технологій, відрізнити справжню банкноту від фальшивої майже неможливо. Слід знати, що обладнання, на якому роблять фальшивки, дуже дороге, а папір для цієї справи підходить лише дуже якісний. Як же розпізнати фальшиві гроші? Пан Костюк радить, перш за все, дивитися на водяні знаки та товщину купюри, бо підробка є більш грубою. Але розрізнити може ці дрібнички далеко не кожен. Для порушників варто нагадати, що підробка грошей є одним з найтяжчих злочинів проти держави. І караються такі дії чималим терміном позбавлення волі.
Щодо теми бензину, то свої коментарі з цього питання дав начальник відділу експертизи матеріалів речовин та виробів підполковник міліції Володимир Вартузов:
– Останнім часом із розвитком широкої мережі АЗС різних форм власності та недостатнім контролем якості реалізованих нафтопродуктів значно збільшилася кількість фактів продажу бензину, який не відповідає вимогам діючих Державних стандартів. Це підтверджується й офіційною статистикою: так, упродовж 2005 року в ході перевірок АЗС було виявлено та знято з реалізації 11,2 % від усієї кількості перевіреного пального. Найбільше забраковано та знято з реалізації нафтопродуктів у мережі АЗС Хмельницької (86% від перевіреної кількості), Вінницької (74,5 %), Рівненської (48 %) областей.
Як саме «підприємливі» власники деяких авто-заправок роблять неякісний бензин? Пан Вартузов розповідає, що за основу підробок береться пальне марки А-76 і туди додають ароматичні вуглеводні ( бензол, толуол), які піднімають октанове число, і з’являється вже бензин вищих марок А-95, А-98 . Але разом з тим збільшується шкідливий викид речовин в атмосферу. Та й авто виходять із ладу частіше від цих дій порушників. Що цікаво, для проведення дослідження походження бензину достатньо зразка бензину об’ємом 0,5 літра, відібраного в чисту скляну тару. І менше ніж за 3 дні з’являються результати, які покажуть, чи пальне розведене бензолом, чи ні.
Як розповів начальник НДЕКЦ підполковник міліції Петро Бордюк, їхній центр розпочав роботу в 1998 році, основними в роботі є 32 напрямки досліджень кримінальних та спеціальних видів. Працюють в НДЕКЦ спеціалісти з відповідною вищою освітою, яку здобули у вищих навчальних закладах України. Послугами спеціалістів НДЕКЦ можуть скористатися фізичні та юридичні особи. Оплата проходить відповідно до кошторису. Тож за потреби звертайтеся до фахівців НДЕКЦ за телефоном 29-20-61, 26-49-52 і вони вам допоможуть.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору