Рівне:

Створення та просування сайтів

Дорога до Олімпу

Суспільство 11-травня, 2006, 15:219 prov 2 298
Майстер спорту Міжнародного класу, Заслужений майстер спорту, п’ятнадцятиразовий чемпіон України, володар Кубка Чорного моря, Кубка Європейських чемпіонів, Кубка Світу, чотириразовий призер чемпіонатів Європи, четвертий на Олімпійських іграх в Атланті — це далеко не всі досягнення спортсмена з греко-римської боротьби Петра Котка, який нині мешкає в Березному…
Підкорити чемпіонську спортивну вершину завжди складно, чого не скажеш про фахівця в галузі греко-римської боротьби Петра Котка. Зірковий шлях нашого земляка розпочався із Сарненського профтехучилища №21, де займався вільною боротьбою. Сьогодні Петро завдячує своїми успіхами власній силі волі, фізичній силі від природи, дару від Бога, а також професіоналам, які допомогли його розкрити і реалізувати – тренерам Володимиру Царкову, директору ДЮСШ м. Сарни і Сергію Ковалю, який свого часу очолював школу греко-римської боротьби в Березному.
Саме цей синтез почав швидко зводити хлопця з поліської глибинки по сходинках спортивної слави, що привело його за декілька років у борцівську еліту світу. Україна делегувала Петра Котка захищати честь молодої держави на Олімпійських іграх в Атланті, де він посів четверте місце. На батьківщині був визнаний кращим борцем греко-римського стилю України – 1996. Три рази Міністерство спорту визнавало кращим спортсменом Рівненщини.
Перед цим наш герой не раз зумів досягти титулу Кубка світу, а також бронзового призера світової першості. Наприклад, у Польщі на турнірі серії «Гран-прі», борець у своїй ваговій категорії не залишив суперникам жодних шансів. А в 1985 році здобув перше місце на VIII сільських спортивних іграх України. Наступний рік був насичений змаганнями, адже наш герой спробував свої сили в п’яти найпрестижніших змаганнях і розіграші Кубка Чемпіонату України, міжвідомчій республіканській першості, представницькому міжнародному турнірі, а також у зональному чемпіонаті СРСР, і всюди посідав призові місця.
Петро згадує, що найсерйознішим його суперником був Олександр Карелін з Росії, який не раз ставав на заваді на шляху до перемог. На запитання, яке змагання найбільше запам’яталося, Петро відповів:
— У 1993 році ми із Станіславом Ковалем за сприяння київського підприємця Олександра Данильчука їздили на чемпіонат Європи до Стамбулу. Після перемоги у цьому важливому для мене конкурсі здобув звання майстра спорту міжнародного класу, а мій тренер – звання заслуженого тренера України. Це була не тільки моя перемога, а й України в цілому. Мені було дуже приємно стояти на п’єдесталі переможців і слухати гімн нашої молодої держави.
За підсумками 1994 року Федерація греко-римської боротьби оголосила Петра Котка найкращим борцем України. Саме завдяки наполегливій праці світил греко-римської боротьби з Полісся Березне обрали для проведення І літніх сільських ігор молоді незалежної України з греко-римської боротьби у 1994 році.
Спортсмену пропонували жити і працювати у столиці, але любов до рідного краю взяла гору. З 1985 року ( після закінчення військової служби) проживає в Березному, де знайшов свою другу половину – Марію. Син Петро закінчив РЕГІ, донька Ганна – школярка. Із нагород, кубків, грамот, дипломів можна створити музей Петра Котка. Спілкуючись із спортсменом, зрозуміла, що і сьогодні він живе у вирі спортивного життя. Адже є директором відомого осередку греко-римської боротьби на Західній Україні – Дитячо-юнацької спортивної школи ДСТ «Колос» у місті Березному, а також очолює районну раду спортивного клубу «Колос». Петро Коток розповів, що в «Колосі» діють три відділення: греко-римська боротьба, важка атлетика, легка атлетика. Цей спортивний заклад об’єднує 476 учнів. Спортсмени щороку проводять турнір на призи заслуженого майстра спорту П. Котка.
Петро є ще й великим патріотом, адже у вирі спортивного життя не забуває і про політичне. З 2004 року — член політичної партії «Народний Союз «Наша Україна». Під час Помаранчевої революції їздив на майдан Незалежності до столиці. Тож побажаймо великому спортсмену завжди бути в спортивній формі, продовжувати свої спортивні подвиги і досягнення у своїх вихованцях.
Світлана Коток,
Березне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору