Рівне:

Створення та просування сайтів

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ОЦІНКА

Актуально 25-травня, 2006, 16:109 prov 1 217
59 відсоткам рівненських студентів, відповідно до опитування, проведеного Рівненським обласним осередком Всеукраїнської громадської організації «Антикримінальний вибір», доводилося давати хабара задля вирішення певних навчальних проблем.
Середньостатистичний пакет для здачі заліку чи іспиту коштує приблизно п’ятдесят гривень. Серед його вмісту традиційно перші місця посідають цукерки, коньяк, кава, вино, фрукти. Хоча товарами для розрахунку за прогнозовану здачу іспиту в окремих випадках стають інтелектуальна або фізична робота, комп’ютерний набір тексту, купівля книги викладача і навіть… заправка картриджу до принтера.
Проблема контролю вищих навчальних закладів, як розповіла заступник начальника управління освіти та науки Рівненської облдержадміністрації Галина Майборська, полягає насамперед у їх подвійному підпорядкуванні – управлінню і безпосередньо Міністерству освіти та науки. Поміж тим, за словами пані Галини, управління вживає заходів щодо прозорості вступної кампанії. Для цього виходить з пропозицією, щоб усі вступні випробування проводилися у формі письмового тестування.
Проте випадки, коли викладачі вимагають хабара – це рідкість, а не правило, вважає студент РДГУ і водночас депутат Рівненської міської ради Віталій Шабунін. Проблема, на його думку, полягає у спокусі для студентів скласти іспит, не доклавши жодних інтелектуальних зусиль. Тому й хабарництво процвітає у всіх вищих навчальних закладах. Хоча, як заявив Віталій Шабунін, кожен ректор у змозі подолати корупцію у своєму ВНЗі. Інше питання – чи хоче він цього. Тому своє слово у боротьбі з хабарництвом можуть сказати громадські та профспілкові студентські організації. Єдина біда – у Рівному вони не мають такої потужності, як, скажімо, у Львові.
Ще одна проблема – студенти не поспішають розповідати правоохоронцям про випадки хабарництва. Мовляв, “стукнути” на декана чи викладача – похоронити себе у цьому ВНЗі. Втім, як зауважив виконуючий обов’язки начальника відділу боротьби з корупцією та оргзлочинністю управління СБУ в Рівненській області Олександр Андрійчук, минулого року викладач одного з ВНЗів був засуджений до п’яти років позбавлення волі. Хоча за успішне складання іспиту взяв зовсім незначну суму. Поміж тим, правова свідомість наших студентів ще досить-таки на низькому рівні, тому випадки викриття хабарництва трапляються дуже рідко.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору