Рівне:

Створення та просування сайтів

Болить не шлунок, а... душа

Здоровя 15-чер, 2006, 15:279 prov 1 523
Часто буває, що жінка роками звертається до гінеколога і навіть не підозрює, що в неї... депресія. Або ж хворий задихається, але не від бронхіальної астми, а від тієї ж таки депресії. Людина страждає від гострих болів у шлунку, але це зовсім не хронічний гастрит і не виразка.
І тільки після тривалих страждань хворий зважується звернутися до психіатра, який призначає лікування антидепресантами. Але проблема так просто не вирішується. Адже, як зауважила завідувачка психіатричного відділення Рівненського обласного центру психічного здоров’я населення Наталя Миронюк, полегшення настає лише через 14-15 днів після прийому ліків. Тому їх потрібно приймати упродовж чотирьох місяців.
Сучасні антидепресанти не викликають погіршення настрою, пригнічення пам’яті, не впливають на здатність вчитися, працювати. Тому, якщо вас нічого не радує, якщо майже все у світі здається вам непосильним, прості справи видаються складними, а складні – неможливими, і енергії для того, щоб щось зробити, катастрофічно не вистачає, зверніться до психіатра. Саме він допоможе відрізнити звичайне ослаблення організму від депресивного захворювання.
— Хворий на депресію бачить світ сірим, а в ослабленої людини все, як і раніше, — кольорове, просто немає сил працювати, вчитися, — пояснює Наталя Миронюк. – Дорікати лінощами тому, хто перебуває в стані депресії, ні в якому разі не можна. Не варто говорити: “Вставай, візьми себе в руки, ти ж можеш...” Якщо не буде розуміння й підтримки, хворий здатний навіть на самогубство. Багато хто вважає, що депресію можна “заїсти”. Однак для початку треба відрізнити депресію від тривоги. Тривога справді “заїдається”. Людина отримує задоволення. Для заспокоєння важливий сам процес вживання їжі. Не важливо, що їсти: делікатеси чи пиріжки. В основі лежить рефлекс заспокоєння біля материнських грудей. Не треба далеко ходити за прикладом. Коли ви довго чекали поїзда, то, влаштувавшись у купе, відразу починаєте... їсти. А от коли людина потерпає від депресії, вона їсть дуже мало або взагалі відмовляється від їжі. Хворий лежить і худне. Адже ця недуга гальмує фізіологічні процеси в організмі. Часто виникають розлади травлення, закрепи. Отож, позбавитися від депресії за допомогою їжі неможливо. Це міф. Продукти допомагають лише незначною мірою, якщо легка депресія виникла внаслідок непорозумінь або сварки.
— Це ендогенне захворювання, яке виникає без будь-яких причин, — стверджує Наталя Миронюк. — Лікувати його потрібно в стаціонарних умовах. Хвороба може виявлятися тривалим пригніченим настроєм, безсонням або сонливістю, психомоторною загальмованістю або, як це не дивно, безпричинним збудженням. Людина перестає цікавитися тим, що для неї було характерно раніше. З’являється відчуття непотрібності й вини. Періодично навідують думки про смерть. Але дуже часто хворий та його рідні не звертають уваги на ці симптоми. Або просто соромляться, не наважуються звернутися до психіатра. А лікуватися у приватному кабінеті, на жаль, не по кишені пересічному українцю. Та й антидепресанти зараз коштують дуже дорого. Тому й виходить, що значна частина населення України потерпає від депресії роками, а то й десятиріччями.
Нині упродовж року на 90 ліжках нашого відділення проходять курс лікування півтори тисячі пацієнтів з різними симптомами. Половина з них хворіють на депресію. Крім того, щороку зростає відсоток первинної депресивної захворюваності. А 30 відсотків психічно хворих стають інвалідами. Така невтішна статистика свідчить про те, що переважна більшість людей не переймається власним здоров’ям. Тому Наталя Миронюк радить, у першу чергу, вести здоровий спосіб життя, не зловживати алкоголем, який лише тимчасово знімає стрес, так само, до речі, як і кава. Від тимчасових задоволень батьків страждають їхні діти, які народжуються з патологіями центральної нервової системи та іншими вадами. А найголовніше – молодь не повинна боятися труднощів, повинна вчитися повноцінно відпочивати.
Крім того, кожен має знати про те, де в нього “тонко”, щоб вчасно запобігти виникненню хвороби. А якщо відчуваєте, що вас починає “атакувати” депресія, звертайтеся в обласний центр психічного здоров’я населення, де вам нададуть безкоштовну допомогу досвідчені лікарі.
Наталія ЛЕВЧУН,
Рівне.

Варто прочитати
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору