Рівне:

Створення та просування сайтів

Чи розгребуть гальські півні наше сміття?

Особливий погляд 31-сер, 2006, 13:099 prov 1 131
Досвідчений сусід-пенсіонер Степан поділився цікавим спостереженням: «На старті передвиборчих перегонів бажаючі отримати вимріяні мандати обіцяють простолюдинам дістати щонайменше з неба зорі. Особливо «натискають» на проблеми, що не один рік маси турбують. Пройдуть вибори, і все залишається по-старому».
У Дубні, наприклад, давно наболіле питання — відновлення втраченої на межі тисячоліть гарної зони відпочинку на відомому «Островку». От і напередодні минулих виборів міського мера мешканців древнього граду порадували «свіжиною». В газеті з’явилась бадьора інформація про намір одного із претендентів зайняти високе крісло таки відродити 14-гектарну зону відпочинку, перетворити Дубно на туристичну Мекку. Амбітні плани допоможуть втілити в життя... французи за співучастю фундації князів-благодійників Острозьких. У міській раді навіть відбулася презентація проекту «Парк відпочинку «Тарас Бульба».
За словами Франсуа Берте, який представляв Асоціацію розвитоку інформації та комунікації галузі освіти Франції, відновлюватимуть парк поетапно. Передбачається облаштувати не лише дитячі майданчики, але й території для «відродження стародавніх умінь козаків і татар (?!)», маючи на увазі заняття кінним спортом. А ще тут проводитимуться театральні дійства під відкритим небом, в основі яких — історія міста, фортеці, що породила багато легенд і переказів. Щодо спортивних змагань, то на популярність парку «працюватимуть» біг навколо озера, естафети на велосипедах та прогулянки дітей по... деревах (?!). Буде розміщено і наметове містечко-табір із наступним створенням гуртожитку. Колишні багаті культурні та економічні зв’язки древнього міста ляжуть в основу виставок і конгресів. Основним вектором заходів мають стати навчальні програми, зокрема про введення європейських норм в Україні. Є плани і щодо внутрішніх навчальних програм, що охоплять теми прийому та безпеки відвідувачів, готельного й рестораного бізнесів.
Хоч і не все зрозуміло із задуманого рядовому простолюдину, можна б таки порадуватись чудовим планам, якби не кілька «але». Досвідчений сусід-пенсіонер Степан, ознайомившись із проектом, висловився коротко: «Із цього дива не буде пива». Здається, песимізм колишнього робітника м’ясокомбінату небезпідставний. Упродовж останніх п’яти-шести років що тільки «не намічала» міська влада, аби вдихнути життя в «Островок», та плани так і повисали в піднебессі. Власних сил для їх втілення катма, інвестори (називались серед них й іноземці) чомусь не вельми поспішають розкошелитись, аби вкласти кошти в виграшне діло. Років п’ять тому новообраний мер пообіцяв, що тут буде облаштований пляж. Мали розчистити частину русла Ікви, розгорнути місце, встановити «грибки», столики, лавочки. Йшлося навіть про дитячий майданчик, торговельне обслуговування, подейкували і про катання на човнах. Меліоратори перегорнули чимало землі, прорідили трохи чагарники. Та роботи заглохли, нині — ні слуху, ні духу про їх завершення. Правда, з метою залучення інвестицій у розвиток туристичної галузі Дубна матеріали, що стосуються зони відпочинку, подано в обласну асоціацію підприємців, вони з’явились на сайті «Рівненщина інвестиційна». Найімовірніше, ними і зацікавилась фундація, а там відгукнулися й французи, аби підставити плече під клопоти наших земляків.
Що ж тоді нині живущим на берегах Ікви не дає підстав бити в литаври? Насторожує в проекті чимало. Скажімо, він розрахований аж на 49 років. То яка користь від цього нинішнім міщанам? По-друге, сумнівно, що задумане може втілитись завдяки молодіжним обмінам. Потрібні кошти, до того чималі. А схема тут така. На «Островку» цього літа французькі студенти проводитимуть археологічні розкопки, їх «десант» вивчатиме історію нашого регіону. А там, мовляв, дійдуть руки і до облаштування театральних видовищ, що полюбляють туристи. І потечуть гроші. А хіба оформлення виставок на «міжнародному рівні» не вимагає коштів? Та інвестори з обіцяних кількох мільйонів євро не переказали ще жодного. Отака ситуація.
Не знаю, як юні іноземці займатимуться будівельними роботами, облаштуванням водної станції, прибиранням території. Образно кажучи, «гальські півні» не розгрібатимуть нашого смітника. Тим більше, що над проектом працюватимуть... члени громадської ради, куди ввійдуть досвідчені місцеві фахівці, спираючись на власні ресурси. Цікаво, де вони були дотепер, до чого тут молодіжний обмін?
Вже не раз мали нам підсобити іноземні інвестори. Скільки шуму було, коли прокотилась «достовірна» інформація, ніби через район проляже швидкісний автобан! Потім дубенчани раділи звістці, що запрацює елітна школа заокеанського штибу. Ще йшлось про відродження швейного виробництва, м’ясокомбінату. Дехто говорив про показовий асфальтний завод. А тепер дійшла черга знову до бідолашного «Островка». Та із великої бурі, як правило, малий дощ.
P.S. Поцікавився думкою про підняте питання в секретаря міської ради Петра Олійника. Новій владі завжди доводиться «підчищати» проблеми старої. Деякі з них можуть почекати, окремі треба вирішувати негайно. Відновлення зони відпочинку належить до таких, що вимагають не лише тривалого часу, але й чималих затрат. Взяла фундація в оренду «Островок», та, крім розмов, результатів немає. Французи теж ладні скористатися готовеньким. Пропозиція привести до європейського зразка облаштування зони відпочинку повисла в повітрі.
Недарма кажуть: «Слухай чужі обіцянки, а власний розум май». Треба самим серйозно братися за справу. Міська влада звертається на кафедру архітектури Рівненського університету «водників», аби студенти-дипломники попрацювали над реальним планом відновлення зони відпочинку. Варто переглянути запропоновані французами наміри, кращими скористатися. Бо ж треба захоплюватись «подорожами» по деревах, витрачатись на вирощування для цієї мети спеціальних порід дерев? Поки що слід зайнятися більш приземленими питаннями. В першу чергу — «підняти» пішохідний міст, аби під ним проходили катамарани й човни, розбити алеї в прибережній смузі, встановити освітлення, «грибки», торгові точки. Тут можна обійтись і без французів. А що в місті має бути зона відпочинку — це однозначно. Над цим і працюватимемо, залучаючи небайдужих, зокрема учнівську та студентську молодь.
Василь ЯНОШІ,
Дубно.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору