Рівне:

Створення та просування сайтів

Імпортні продукти подорожчають на 20%

Україна і світ 09-лип, 2009, 13:109 Lobanovskiy 823
Відновлення дії 13%-го ввізного мита призведе до подорожчання імпортних продуктів харчування на 10-20%. Таку думку висловила начальник аналітичного відділу консалтингового агентства “ААА” Марія Колесник.

“Це призведе до подорожчання продукції на 10-20%. Якщо імпортер захоче перекласти частину ризиків на себе, то може статися 10%-ве зростання ціни, не більше. Однак це в тому разі, якщо ризики і зменшення прибутку імпортер візьме на себе з огляду на те, що дуже низький рівень продажу, пов’язаний із кризою. Якщо ринок досить затребуваний, то ціни можуть зрости навіть до 20%, і це буде перекладено на кінцевого споживача”, - сказала М.Колесник..
При цьому експерт наголосила, що не може чітко сказати, яку групу товарів подорожчання зачепить насамперед. “Це стосується цілої галузі, залежно від конкретної компанії і того, як менеджмент ухвалюватиме рішення”, — пояснила вона.
При цьому експерт висловила переконання, що Верховна Рада України не встигне скасувати дію закону про 13%-ве мито на імпорт. “У ВР планується внести законопроект про скасування дії мита, однак, незважаючи на незадоволення з боку СОТ і ЄС, парламент фізично не встигне ухвалити будь-що, щоб скасувати цю норму”, - вважає М.Колесник..
Як повідомлялося, 20 лютого 2009 року Президент України Віктор Ющенко підписав Закон України N 923-VІ “Про внесення змін до деяких законів України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв`язку з світовою фінансовою кризою”. Законом передбачалося введення терміном на шість місяців тимчасової надбавки у розмірі 13% до діючих ставок ввізного мита.
Цим законом Кабінету Міністрів надано право зменшувати (відміняти) розмір тимчасової надбавки до діючих ставок ввізного мита, а також продовжувати застосувати тимчасову процедуру шляхом ухвалення відповідного рішення.
18 березня 2009 року своєю ухвалою Кабінет Міністрів скасував 13-відсоткову надбавку до ввізного мита на всі товари некритичного імпорту, окрім легкових автомобілів і холодильників.
Конституційний Суд своїм рішенням від 23 червня 2009 року визнав неконституційними норми законодавства, згідно з якими Кабінет Міністрів може ухвалювати рішення про продовження процедури застосування, зменшення розміру, скасування тимчасової надбавки до діючих ставок ввізного мита на деякі товари.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору